Vineri, 30 august, la Târgoviște a fost inaugurat Depozitul Zonal de Materiale în Situații de Urgență al Crucii Roșii Române, acesta fiind un pas semnificativ în consolidarea capacității de reacție rapidă în fața situațiilor de urgență la nivel regional.
Evenimentul a reunit, alături de conducerea Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița- președinte Pr. Vicar Ionuț Ghibanu- personalități din viața admininistrativă și reprezentanți ai instituțiilor publice și mediului de afaceri: Corneliu Ștefan, președinte Consiliul Județean Dâmbovița, Claudia Gilia, prefectul județului, Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, Cătălin Rădulescu, viceprimar al Municipiului Târgoviște.
Rezultat direct al unui parteneriat strategic cu Crucea Roșie Italiană, acest depozit va deservi regiunea Dâmbovița și județele învecinate: Prahova, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Vâlcea, Olt. Prin intermediul acestuia, Crucea Roșie Română va putea asigura o distribuție rapidă și eficientă de materiale de urgență în situații de criză. Colaborarea dintre Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Italiană reflectă angajamentul comun de a spori pregătirea și reziliența comunităților vulnerabile.
Depozitul, situat în Târgoviște, strada Constructorilor nr. 40A, reprezintă un punct logistic strategic pentru gestionarea eficientă a materialelor de urgență necesare în cazul dezastrelor naturale, crizelor umanitare sau al altor situații neprevăzute. Capacitatea depozitului este de 200 metri pătrați și va permite stocarea și distribuirea de provizii esențiale, cum ar fi: alimente, apă, produse de igienă, echipamente de protecție și alte materiale de urgență necesare susținerii comunităților afectate.
Ionuț Ghibanu, președintele Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița:
„Astăzi deschidem depozitul zonal pentru materiale pentru intervenții în situații de urgență, iar acest proiect a fost posibil cu sprijinul depozitului central al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, printr-un parteneriat cu Crucea Roșie Italiană și, bineînțeles, cu implicarea Filialei Județene de Cruce Roșie. Acest depozit va deservi șase județe.
Vreau să mulțumesc conducerii Societății Naționale de Cruce Roșie pentru că a ales ca acest depozit zonal să fie înființat aici, în județul Dâmbovița, la Târgoviște. Mulțumesc doamnei Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române și domnului Adrian Halbert, directorul Societății Naționale de Cruce Roșie din România, împreună cu toată echipa.”
Adrian Halbert, directorul general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România:
„Mulțumesc și eu Societății Naționale de Cruce Roșie Italiene pentru că ne sprijină în acest proiect, apoi aș vrea să mulțumesc filialei noastre locale din Dâmbovița pentru că a acceptat să devină un hub logistic regional, cu tot ceea ce înseamnă din punct de vedere administrativ. Aș vrea să mulțumesc colegilor mei de la sediul central și echipei de aici pentru toate eforturile depuse.
Această structură face parte dintr-un proiect mai amplu al Crucii Roșii Române care se întinde pe o perioadă de 5 ani și care presupune îmbunătățirea capacității logistice a Crucii Roșii Române în privința intervenției în situații de urgență, proiect care înseamnă depozitul nostru central plus 7 depozite regionale, cu toate dotările și infrastructura aferentă. Sperăm ca la finalul acestor 5 ani despre care vorbim, Crucea Roșie Română să fie mai pregătită, din punct de vedere logistic, pentru intervenția în situații de urgență și la dezastre. De ce ne ajută asemenea depozite regionale? Pentru că am învățat din criza din Ucraina, de exemplu, ce greu era atunci când aveai nevoie de diverse materiale la Vama Siret, să spunem, să pleci de la depozitul central din București.
De asemenea, aș vrea să mulțumesc autorităților locale care sunt alături de noi și să le rog să ne sprijine în continuare.”
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:
„Punctul logistic construit în județul nostru de către Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Italiană va deservi județele Prahova, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Vâlcea și Olt, iar datorită acestuia va crește capacitatea de răspuns în cazul dezastrelor naturale, crizelor umanitare sau al altor situații neprevăzute. Cu resursele disponibile în apropiere, timpul necesar pentru a livra ajutoare în zonele afectate va fi semnificativ redus.
Pe de altă parte, faptul că în Dâmbovița s-a înființat acest depozit este și o recunoaștere a capacității organizatorice a filialei dâmbovițene de Cruce Roșie.
I-am asigurat pe toți cei prezenți că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, le voi sprijini toate acțiunile și activitățile viitoare, așa cum de altfel s-a întâmplat și până acum. Doar în ultimii 4 ani, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat Crucii Roșii Dâmbovița, pentru cheltuieli curente și ajutoare sociale, aproximativ 2,5 milioane de lei.
Mulțumim partenerilor noștri de la Crucea Roșie Italiană pentru sprijin și îi felicităm pe toți pentru ajutorul acordat celor aflați în dificultate.”
Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița: „«A dărui înseamnă a trăi». Aceasta este misiunea Crucii Roșii. Inaugurarea depozitului zonal demonstrează că faptele bune aduc oamenii împreună pentru a celebra viața și solidaritatea umană.
Inaugurarea depozitului regional al Crucii Roșii Române în orașul Târgoviște este o investiție strategică ce marchează un nou capitol în istoria umanitară a țării noastre și reprezintă un pas important în consolidarea capacității noastre de a răspunde prompt și eficient la nevoile celor aflați în dificultate. Depozitul va deservi județele Dâmbovița, Argeș, Giurgiu, Olt, Prahova, Teleorman și Vâlcea. Metaforic putem spune că Dâmbovița va fi inima care „va pompa” tot ce vor avea nevoie județele învecinate, în situații de criză.
Felicit echipa Crucii Roșii Române, în special pe colegii de la filiala Dâmbovița, pentru eforturile depuse în realizarea acestui proiect ambițios! Alegerea orașului Târgoviște ca centru regional este o dovadă a încrederii pe care o acordă comunității noastre și a potențialului comunității noastre de a deveni un punct de referință în acțiunile umanitare.
Prin înființarea acestui depozit modern și bine echipat, Crucea Roșie își consolidează infrastructura logistică, asigurând astfel o intervenție mai rapidă și mai eficientă în caz de dezastre naturale sau crize umanitare. Timpul este esențial atunci când viețile oamenilor sunt în pericol, iar acest depozit va permite o distribuire rapidă a ajutoarelor de urgență acolo unde va fi nevoie de intervenție de specialitate.
Dar beneficiile acestui proiect depășesc cu mult aspectele logistice, prin crearea de noi locuri de muncă.
Crucea Roșie contribuie la dezvoltarea economică a regiunii și la consolidarea coeziunii sociale. În plus, acest depozit va deveni un punct de întâlnire pentru voluntari și angajați, facilitând colaborarea și schimbul de bune-practici între județele limitrofe.
Crucea Roșie a fost și va fi întotdeauna alături de cei aflați în nevoie. Umanitatea, voluntariatul, unitatea și solidaritatea sunt valori care ne ghidează în toate acțiunile noastre. Oamenii care lucrează în această organizație se dedică cu pasiune și altruism pentru a îmbunătăți viața celorlalți.
Îi invit pe toți cei prezenți astăzi, dar și pe întreaga comunitate, să se alăture eforturilor acestei organizații care a devenit un pilon central al identității poporului român. Fie că este vorba despre a dona timp, bani sau bunuri, fiecare gest contează.
O societate solidă se fundamentează pe unitatea sinergică a tuturor gesturilor și faptelor realizate cu bună-credință și în beneficiul oamenilor.
Vă mulțumesc în numele dâmbovițenilor și vă asigur de tot sprijinul Instituției Prefectului!”
Raul Pavelescu, directorul Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița: „Ceea ce am realizat până astăzi este practic jumătatea unui drum la care am pornit cu ceva timp în urmă. Depozitul de astăzi este parte a unui proiect în derulare, deocamdată fondurile ne-au ajuns să construim ceea ce vedeți astăzi și să achiziționăm terenul, este vorba de trei loturi de teren pe care Filiala de Cruce Roșie Dâmbovița a reușit să le achiziționeze cu fonduri proprii. Vorbim de o suprafață de aproximativ 4000 metri pătrați. Am realizat de asemenea și împrejmuirea cu sprijinul sediului central. Pe viitor ne propunem ca această zonă să fie transformată complet, să devină una modernă cu care să ne mândrim. Vrem să construim o facilitate cu mai multe hale, care să se încadreze în normele ecologice moderne, cu panouri solare, cu rampe de încărcare. Urmează să identificăm fondurile europene pentru realizarea acestui proiect pe care îl avem în plan.”
Depozitul va asigura o distribuție promptă a materialelor necesare în situații de urgență, reducând timpul de răspuns și facilitând intervențiile umanitare eficiente.
Va permite sprijinirea comunităților din județul Dâmbovița și regiunile învecinate afectate de dezastre naturale sau alte situații de criză. În colaborare cu autoritățile, Depozitul Zonal va contribui la consolidarea măsurilor de protecție și la eficientizarea răspunsului la nivel local și național.