La Muzeul Județean de Istorie a avut loc lansarea volumului Dinastia Nicolaeștilor. 150 de ani de viețuire, în prezența celor trei autori- Catrinel Lăzărescu Tănase, Mihai Oproiu și Corina Andrei.
Tipărit de Editura Cetatea de Scaun, volumul se bazează pe documente cunoscute, cum sunt cele donate de familia Nicolaescu acum mai multe zeci de ani muzeului, cât și pe fondul privat al familiei Lăzărescu-Tănase. O parte a Fondului Nicolaescu aflat în colecțiile muzeului se află etalată în cadrul expoziției temporare dedicate celui mai cunoscut reprezentant al său, Constantin I. Nicolaescu (1861-1945).
,,DINASTIA NICOLAEȘTILOR -150 ani de viețuire” -o frumoasă poveste a orașului nostru dar și istoria uneia dintre marile familii liberale târgoviștene.
,,De-a lungul a patru generații, Nicolaeștii au întruchipat idealurile modernizatoare ale liberalismului, fiind un exemplu de integritate, devotament și implicare activă în evoluţia comunității și a statului. Cartea aduce în prim-plan nu doar realizările remarcabile ale membrilor acestei dinastii de avocați, ci și spiritul vibrant al epocii în care au trăit – o perioadă marcată de transformări profunde, consolidarea statului modern și eforturi neobosite pentru occidentalizarea României.” -prefață scrisă de prof. univ. Silviu Miloiu.
Prezent la eveniment, deputatul PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu, a subliniat impactul „dinastiei Nicolaeștilor” pentru Târgoviște și județul Dâmbovița:
„Din funcțiile publice pe care le-au deținut , prefect, senator, președintele Senatului , Nicolaeștii au avut ca priorități dezvoltarea economiei orașului, dezvoltarea urbană,dezvoltarea infrastructurii, a societății și nu în ultimul rând a culturii.
Atunci când mergeți pe Bulevardul Carol I spre Gară să știți că terenul a fost donat primăriei de către familia Nicolaeștilor.
Liceul nr 2 a fost construit pe terenul donat de aceeași familie liberală.
Au înființat Muzeul de Istorie.
Vă invit să citiți această carte în care normalitatea este reprezentata de faptele concrete ale unei mari familii liberale , în slujba orașului natal și a României.”