Noi informații apărute în spațiul public vin să confirme că, în cazul proiectului de lărgire și modernizare a DN 71 Bâldana –Târgoviște explicațiile sunt neconvingătoare, “cusute cu ață albă”. Potrivit publicației online atacul.ro, totul a început cu o minciună despre rezilierea contractului deși, în realitate, lucrurile au stat cu totul altfel:
“În răspunsul primit azi de la CNAIR, după 22 de zile, multe insistențe și reveniri, se face mențiunea că respectivul contract a încetat cu acordul plăților, astfel că nu a mai fost necesară executarea scrisorii de garanție de participare.
„Referitor la contractul „Modernizare DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia, km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație și km. 51+041 – km. 109+905 drum la 2 benzi : Lot 1 (Sector 1) : Bâldana – Târgoviște km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație”, menționăm că acest contract a încetat cu acordul părților. În aceste condiții, nu a mai fost necesară executarea Scrisorii de Garanție de Participare”, se arată în documentul CNAIR.
Așadar, contractul cu pricina nu a mai fost reziliat, așa cum spunea Drulă acum cinci săptămâni, iar suma de 6,3 milioane de lei nu a mai fost reținută din contul constructorului, așa cum anunțase CNAIR.
Una au anunțat public, iar alta au făcut!Cei de la CNAIR sunt obligați să clarifice această situație, mai ales că și ministrul Drulă a declarat oficial că acel contract a fost reziliat. De la reziliere și până la încetarea contractului cu acordul părților este o mare diferență.
Nu este exclus ca useristul Drulă și reprezentanții CNAIR să fi forțat nota în cazul Aqua Parc SRL, firmă la care asociat unic este Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Gh. Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț. Poate că Drulă a vrut să-l sperie pe Vlasie, așa cum au făcut și liberalii când controlau Ministerul Transporturilor. Altfel nu se explică ieșirea publică a demnitarului împotriva câștigătorilor contractului pentru modernizarea DN 71, ca ulterior deciziile anunțate să nu mai fie luate.
Contractul pentru modernizarea DN71 fusese semnat la finele lunii decembrie, așa că întârzierea depunerii garanției de bună execuție a fost de doar câteva zile. Ceea ce poate Drulă nu știa este că sunt multe firme care întârzie să constituie garanția, aceasta fiind o adevărată practică acceptată de CNAIR. În aceste condiții, rezilirea contractului pentru modernizarea DN 71 ar fi trebuit să fie urmată de decizii similare și în cazul altor lucrări, ceea ce ce ar fi creat un adevărat haos în sistem. Așa se poate explica de ce Drulă și CNAIR au dat înapoi, renunțând la măsurile pe care le anunțase public împotriva asocierii de firme care a câștigat licitația.
Drulă nu a lămurit situația
Pe 13 ianuarie, ministrul Drulă amenința că va trimite Corpul de Control la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru a vedea cum de a fost posibil ca firma Aqua Parc SRL Roznov, la care lucrează Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, să câștige contractul de peste 140 de milioane de euro pentru modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia.
A doua zi, 14 ianuarie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța, cu surle și trâmbițe, că a luat decizia rezilierii contractului pentru modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia, câștigat de o asociere de firme cu lider Aqua Parc SRL. CNAIR anunța și că a decis executarea sumei de 6,3 milioane de lei aferentă scrisorii de garanție de participare și rezilierea contractului, cu mențiunea că rezilierea urma să intre în vigoare în 15 zile de la notificarea antreprenorului.”- mai scrie atacul.ro
Sumele prevăzute in bugetul pe anul 2021 pentru proiectele de modernizare a DN7 Bâldana – Titu și DN71 Bâldana – Targoviște – Sinaia sunt derizorii.
“Circa 2 milioane RON pentru DN7 si 7 milioane RON pentru DN71. Praf in ochii dambovițenilor din partea coaliției de guvernare sau încercarea acestora de a consfinți si prelungi starea de blocaj în care ne aflam de ani buni la contractarea lucrarilor. In rest este vorba peste 211 mil RON la Baldana – Titu și peste 1.500 mil RON la Bâldana – Sinaia asigurați din fonduri europene nerambrsabile doar în credite angajament, care cu actual ritm nu vor mai ajunge in județ în cadrul actualului Programul Operațional Infrastructura Mare .
Daca i-ar interesa cu adevarat soarta economica a acestui judet, în timp ce filozofează pe marginea solutiilor tehnice ale proiectului de modernizare a DN71, mai bine ar accelera formalitatile de contractare pentru Baldana – Titu si Targoviște – Sinaia și ar clarifica situația contractuală de la Bâldana – Tâgoviște. Ar fi deasemenea important ca Guvernul actual să aprobe cu celeritate HG-ul expropierilor pentru DN71 care se afla in dezbatere publica pe site-ul Guvernului din martie 2020. Tot la fel de important ar fi să răspunde pozitiv solicitării din ianuarie a Președintele Corneliu Stefan făcută în numele acestui județ pentru asocierea CJ Dambovița cu CNAIR în vederea realizării din fonduri europene conform OUG101/2020 a variantelor de ocolire pentru Targoviște si de pe traseul DN71 la Fieni-Pucioasa si la Racari incluzand aici si intravilanele Contesti si Tartasesti”–susține la rândul său consilierul județean Ionuț Săvoiu.
Lărgirea și modernizarea DN 71- un proiect îngropat cu bună știință?!
postarea anterioară