sâmbătă , 20 iulie 2019
Home / EDITORIAL / LEGEA DUBLĂRII CHELTUIELILOR CU PENSIILE…

LEGEA DUBLĂRII CHELTUIELILOR CU PENSIILE…


       Mereu caustică, rea de gură cu adversarii politici, înţelegătoare cu cei mulţi şi amărâţi, cu o perseverenţă greu de egalat, ministra Muncii a detaliat încă o dată proiectul noii legi a pensiilor. Ca element de maxim interes, la această  ultimă prezentare, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat  că, după aplicarea actului normativ, pensiile vor costa dublu  decât costă în prezent şi  că se va schimba formula de calcul, astfel încât să câștige pensionarii. Ca să fim bine înţeleşi, n-a spus femeia că se vor dubla pensiile ci doar cheltuielile de la acest capitol bugetar, apăsat de ani buni de un deficit uriaş. Tot dumneaei a garantat că este exclus să scadă vreo pensie, după aplicarea noii legi:”Se schimbă formula de calcul, vor câștiga pensionarii. Va fi o peroadă de o lună de dezbatere publică. Secretari de stat vor merge în județe pentru a discuta cu pensionarii, apoi legea va merge la guvern pentru avizul ministerelor. În septembrie va intra în dezbaterea Parlamentului. Va costa dublu față de acum. (…) Există și un articol de lege prin care se păstrează dreptul aflat în plată”, a spus Vasilescu. 

        De vreme ce n-am văzut proiectul, n-o să ne apucăm acum să ne dăm cu părerea. Putem însă foarte uşor să ne închipuim ce orizont de aşteptare a fost generat pentru cei 5,4 milioane de pensionari ale căror pensii au fost calculate corect, în funcţie de vechime şi contribuţii.Oameni simpli care au înghiţit în sec atunci când au aflat cât de nesimţite sunt pensiile speciale şi care nu pricep ce s-a ales de echitatea socială atât de trâmbiţată, câtă vreme 80000 de privilegiaţi, care au ieşit la pensie mult mai devreme decât s-ar fi cuvenit, primesc jumătate din cât i-au ei toţi la un loc.

       Am mai aflat că rămâne aceeași vârstă de pensionare, cu  posibilitatea prelungirii activităţii cu cinci ani, zicem noi în mod evident pentru cei care au un os de ros. Nimic însă despre sursa de finanţare a acestui mega-proiect social, care va tripla practic deficitul la fondul de pensii. Un amănunt care nu interesează însă deloc nici “beneficiarii”, oameni în vârstă, care nu mai au nevoie nici de autostrăzi ori magistrale feroviare rapide, nici de şcoli , grădiniţe ori alte asemenea facilităţi fireşti într-o ţară europeană dezvoltată.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *