miercuri , 21 octombrie 2020
STIRI PE SCURT
Circulație restricționată, mâine 21 octombrie, pe DN 71 Fieni-SinaiaComuna Butimanu scapă de carantină, deocamdatăDâmbovița: Indicele ratei de infectare în ultimele 14 zile a coborât la 1,51 la mieInspectorii de muncă-responsabilități suplimentare de la intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2020Criza COVID-19: 3400 de cazuri confirmate la 29400 de testeLocotenentul jandarm Stan Silviu, locul al III-lea la “Cupa României la tir cu arcul”Contract de lucrări pentru ultimul lot al celui celui mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii rutiere din jAlexandru Oprea și Iulian Vladu- tandemul cu care PMP Dâmbovița forțează un rezultat bun la parlamentareJandarm dâmbovițean vindecat de COVID-19, donator de plasmă pentru pacienții cu forme severe de boalăLista actualizată a școlilor, liceelor și grădinițelor încadrate în scenariul III-roșuACȚIUNEA TRUCK&BUS: Nereguli constatete la unul din patru vehicule controlate!CRIZANTEMA DE AUR – EDIȚIA 2020 SE DESFĂȘOARĂ CU RESPECTAREA RESTRICȚIILOR IMPUSE PE FONDUL CRIZEI MEDICALEBărbat strivit de un mal de pământ la CojascaCu peste zece cazuri de infectare la mia de locuitori de la debutul crizei, Dâmbovița se numără printre județele roDâmbovița: 283 de locuri de muncă disponibile în această săptămână2466 cazuri noi de infectare cu COVID-19 la puțin peste 8000 de teste efectuateAutoturism făcut scrum în parcarea unui supermarketPrimele zile cu vreme rea, primele probleme:Turiști rătăciți în munții Bucegi“Moștenirea Văcăreștilor”-termen prelungit pentru înscrierea în concursLuna națională a informării despre alimentație
Home / INFO NAȚIONAL / Liber la confiscarea averilor nemuncite !

Liber la confiscarea averilor nemuncite !

Deputații juriști au adoptat , cu unanimitate de voturi, un raport favorabil pentru un proiect de lege inițiat de Guvern și  care prevede introducerea în Codul Penal a confiscării extinse. Cu alte cuvinte averea nejustificată a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de închisoare va putea  fi confiscată. Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților care este forul decizional, în acest caz.

Potrivit modificărilor aduse, vor fi  supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112  C.P., când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, dacă Instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Și un alt aspect relevant- confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

Prin același proiect de lege a fost modificat și Codul de Procedură Penală, în sensul introducerii obligativității pentru procuror de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat.

Ar mai fi de adăugat că proiectul de lege a fost  inițiat încă din  2017 dar a fost nevoie  să treacă un an și jumătate de la arestarea lui Dragnea ca să fie votat de Senat și, mai departe, de Camera Deputaților. În total, Parlamentul României a avut nevoie de șase ani pentru a transpune în legislația națională o directivă europeană și asta după numeroase presiuni, inclusiv  avertismente cu declanșarea procedurii de infringement.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *