duminică , 5 iulie 2020
STIRI PE SCURT
Home / POLITIC / Liberalii tâgovișteni susțin generalizarea programului after-school

Liberalii tâgovișteni susțin generalizarea programului after-school

Aurelian Cotinescu, președintele PNL Târgoviște, a detaliat într-o conferență de presă   componenta principală a programului pe care , alături de echipa sa, îl va propune târgoviștenilor pe linia  modernizarea învățământului primar în municipiu. Este vorba despre inițitiva  „After-school în școli, after-school pentru fiecare copil”, extrem de atrăgătoare în special pentru părinții care au copiii în clasele mici și nu știu cum să își  mai împartă timpul între obligațiile profesionale, de serviciu, și cele de părinte.

Cotinescu nu a revendicat “paternitatea” ideii, despre care a spus că a venit firesc, în urma dialogului cu târgoviștenii, prin care liberalii au urmărit să identifice problemele și doleanțele acestora în materie de administrația publică. Un dialog intens înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19 și care va fi reluat imediat după ridicarea restricțiilor impuse din considerente medicale. A explicat că , pornind de la această componentă a programului politic,  va fi întocmit și propus spre aprobare un proiect de hotărâre ce va fi supus votului Consiliului Local Municipal în perioada imediat următoare. PNL Târgovişte propune dezvoltarea de activități after-school pe lângă fiecare școală din municipiu, cu finanțare europeană nerambursabilă în primii trei ani, urmând ca apoi fie să se aloce fonduri din bugetul local ori să fie găsite alte axe de finanţare. Proiectul se va adresa tuturor copiilor din ciclul primar , inclusiv celor din clasa pregătitoare (aproximativ 4.500 de elevi), va avea trei component, anume masă caldă gratuit, activități școlare și activități recreative.Liderul liberal a fost sceptic, afirmând că  sunt  șanse reduse ca majoritatea PSD să-l aprobe:

„S-au construit școli, s-au renovat școli. Este foarte bine, dar, dacă nu găsim o utilitate corectă a acestor spații, atunci le-am construit degeaba. Știți bine că sunt școli care s-au renovat sau care s-au construit și care au mărit capacitatea, dar, din păcate, nu au suficienți copii. Componenta de afterschool pe care o vrem implementată poate folosi aceste spații.

Componenta principală, cea de masă caldă, se poate realiza prin cantina primăriei. Dacă sunt școli care nu pot fi deservite de către cantina primăriei, putem să apelăm la zona privată a restaurantelor, care pot îndeplini condițiile necesare de distribuţie a hranei către școli. Acest proiect asigură copiilor un avantaj, prin faptul că, după cursuri, rămân în incinta școlii, vor primi o masă caldă și, până la ora 17:00, când părinții vin să îi ia acasă, ei vor avea parte de educație, precum și de activități școlare și recreative.

Activitățile școlare vor fi organizate astfel încât copiii să aibă posibilitatea să-și facă temele în timpul acesta de 4-5 ore. Pe de altă parte, se pot organiza grupe de excelență cu elevii care vor să învețe suplimentar sau grupe de recuperare pentru cei care au lacune și vor să se pună la punct și să progreseze în materia școlară.

Activitățile recreative vor avea în componență sport, pictură, artă, dans, balet etc., activități care dezvoltă copiii. În general, se vor asigura profesori care vor ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile și să aibă parte de momente recreative cât mai plăcute”, a explicat Aurelian Cotinescu.

„Am identificat încă două componente care să completeze acest aspect de afterschool:Transportul public, o componentă pe care am promovat-o în Consiliul Local, a fost votată inclusiv de PSD, primarul și-a luat angajamentul că va susține proiectul liberal, de a asigura transport public gratuit pentru elevi și studenți și de asigurare a patru linii de autobuz pentru elevi și studenți. Aceste linii trebuiau să deservească școlile, astfel încât copiii să poată merge cu autobuzele, poate nu cei de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a, dar ceilalți cu siguranţă pot merge cu autobuzul. Sunt linii speciale concepute pentru ei, pot merge în siguranţă, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți ca, în fiecare dimineață, să meargă către școli să lase copiii, să întârzie la programul de muncă, să aglomereze orașul și să creeze fel de fel de probleme. Pe de altă parte, faptul că elevii vor avea posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță, la fel, cu transportul public, degrevează orașul de ore aglomerate, nervi, stres etc. Din păcate, proiectul depus de noi acum un an de zile a fost abandonat de actuala conducere a primăriei. Noi nu l-am abandonat, îl propunem în continuare și promitem că se va face. Dacă nu în această perioadă, atunci când vom prelua conducerea primăriei.
– Posibilitatea de a folosi infrastructura școlară, și mă refer la terenurile de sport din incinta curților școlilor, care, în momentul de față, nu sunt puse la dispoziția tinerilor. Aceștia au nevoie de spațiu, au nevoie să facă sport, trebuie ghidați către aceste activități. Este foarte important să ne organizăm astfel încât aceste terenuri de sport să fie folosite eficient de către elevi și tineri. Pentru siguranță, putem să montăm un sistem de camere video, care să fie monitorizate de Poliția Locală. Cred că este o normalitate. Trebuie să încurajăm sportul. Trebuie să-i rupem pe copii din fața calculatorului, tabletei, telefonului”, a detaliat  preşedintele PNL Târgovişte.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *