Au trecut 35 de ani de la masacrul de la Timișoara, unde românii sătui de dictatură au fost mitraliați până și pe treptele catedralei. Rănile nu s-au vindecat, au apărut altele cu fiecare derapaj de la calea democrației și libertății. Timișoara, București, cu Crăciunul însângerat, mineriadele care ne-au întârziat cu anii intrarea în structurile UE și NATO. După trei decenii și jumătate, Româna se află iarăși într-un moment de cumpănă, fiind tința predilectă a rușilor. ”Tovarășii” s-au îndârjit să readucă țara în sfera lor de influență și însuși ideologul dement al lui Putin a spus în clar că România și alte țări din estul Europei vor trebui fie să se retragă din structurile euro-atlantice, fie vor fi constrânse cu forța să facă acest pas.
Și planul nemernic a fost la un pas de reușită după ce 2,5 milioane de români au votat aproape în orb un candidat filorus, promovat și finanțat ilegal de „un actor statal” pe care , din motive de neînțeles, autoritățile de la București se sfiesc să-l nominalizeze. Rusia, pentru că despre asta e vorba, a pornit și continuă un război hibrid feroce
Din date oficiale, SRI a identificat 797 de conturi TikTok create în 2016 pentru Georgescu. În rapoartele SRI despre alegerile prezidențiale, declasificate pe 4 decembrie, SRI precizează că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună ia numărul următorilor a crescut semnificativ. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11 noiembrie 2024, moment care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea. De asemenea, SRI avansează sume de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, bani recunoscuți de către firma din China.
Iar dacă autoritățile de la București încă bîjbîie, Comisia Europeană a inițiat o deja procedură formală împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a regulamentului european care obligă platforma să evalueze în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor și să intervină când au loc încălcări, fiind vizate în special alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie.
Pentru că, au transmis liderii CE, trebuie „să ne protejăm democrațiile de orice fel de interferență străină. (…) În urma unor indicii serioase conform cărora actori străini au interferat în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum în detaliu dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a reușit să abordeze astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere!”
Ancheta vine, de asemenea, după analizarea rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la cererile de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok.
După deschiderea oficială a anchetei, Comisia va continua să adune probe și a emis un ordin de reținere pentru TikTok, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea reprezenta pentru procesele electorale și discursul public în UE. Acest ordin de reținere se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Sunt reacții normale și corecte pentru că, in mod special în cazul multor români, se poate spune că sunt oameni liberi dar captivi într-o anumită buclă de comunicare, în speță rețeaua care adună și găzduiește cele mai multe făcături și neadevăruri!