Acasă POLITIC Lider PNL Târgoviște: Bomba socială detonată la COS a fost amorsată încă din Guvernarea Năstase!

Lider PNL Târgoviște: Bomba socială detonată la COS a fost amorsată încă din Guvernarea Năstase!

de adrian

Candidatul  PNL la Primăria Târgoviște, Aurelian Cotinescu, și-a început conferința de presă (încă o șarjă viguroasă asupra administrației locale) cu o întrebare retorică: “Ne întrebăm de ce am rămas mult în urma unor orașe precum Clujul, Sibiul, Brașovul, Oradea?” Pentru a veni imediat și cu unul dintre răspunsuri: pentru că târgoviștenii au acceptat prea mult timp ”minciuna, dezinformarea și poleiala greșelilor comise de administrația publică, pentru că am privit pasivi cum unii au vândut orașul bucată cu bucată.” În aceeași notă , candidatul liberal a susținut că imaginea prezentată de conducerea primăriei, aceea de oraș înfloritor, în care se derulează proiect după proiect, nu este decât un paravan, realitatea fiind cu totul alta: Târgoviștea a ajuns un oraș condamnat la subdezvoltare, la depopulare și îmbătrânire. A adus aici în discuție drama muncitorilor de la COS, rămași pe drumuri după 20 de ani în care combinatul a fost scos la mezat, jefuit, vândut pe nimic, pentru a sfârși tăiat bucată cu bucată:
“Cu 30 de ani în urmă, jumătate din populația orasului Târgoviște lucra în întreprinderi emblemă ale orașului: Oțel Inox, COS, SARO, UPET sunt doar câteva dintre ele. Sub guvernarea PSD a început devalizarea acestora. În 2002, sub Guvernarea Năstase a început privatizarea COS. Erau 10.000 de angajați. Au urmat concederi colective. 20 august 2013, guvernare PSD- DN 72 este blocat de salariați, în încercarea de a își salva locurile de muncă. 8 iulie 2015, guvernare PSD, începe demolarea efectivă a COS Târgoviște. 17 februarie 2017, guvern PSD, demonstrații, angajații cer să își păstreze locurile de muncă, cer condiții corecte de muncă. 30 mai 2017, ambasadorul Federației Ruse vine în vizită la Târgoviște, la Primăria Târgoviște. Primarul nu spune un cuvânt despre miile de angajați de la COS, aflați în pericol să își piardă locurile de muncă.17 iulie 2020 -se anunță închiderea COS. 5o de ani de istorie în metalurgie sunt aruncați în ruine.”
Mai spune candidatul liberal la Primăria Târgoviște că “este poate prea târziu ca acest combinat să fie salvat. Și nu trebuie să ne mințim. Este foarte greu să se găsească o soluție reală pentru acești angajați și pentru combinat. (…)Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Primăria trebuia să prevadă iminenta disoluție a COS Târgoviște. Puteau să caute investitori importanți, care să vină la Târgoviște, astfel ca angajații disponibilizați să poată fi transferați către alte companii, astfel încât oamenii să nu rămână pe drumuri. Putea Primăria Târgoviște să inițieze negocieri cu guvernele PSD, cu Ministerul de Finanțe, ca în baza datoriei pe care combinatul o avea către stat și către Primărie, prin Compania de Apă, să poată să preia o parte din acest combinat, astfel încât să poată să-l transforme într-o zonă industrială.
A amintit Aurelian Cotinescu despre demersul Guvernului Orban, care “a încercat, încă din luna martie, să găsească soluții pentru angajați, să reactualizeze contractul colectiv de muncă expirat în luna februarie. Dar nu au fost aduse documentele care să arate că partenerul polonez reprezintă o soluție la preluarea COS. În acest moment lucrurile sunt foarte complicate, ne aflăm în ceasul al XIII-lea. Este foarte greu să se găsească o soluție realistă pentru acești angajați și pentru COS.”
Și încă o înțepătură, spre conducerea primăriei:”În țară nicio administrație locală, nimeni, nu așteaptă doar suportul Guvernului. Toată lumea caută soluții locale. La Târgoviște nu s-a întâmplat asta.”

You may also like

Lasă un Comentariu