Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL Lipsa irigațiilor- numai una dintre problemele agriculturii românești!

Lipsa irigațiilor- numai una dintre problemele agriculturii românești!

de adrian

De câteva săptîmâni, aproape că nu este zi în care să nu se vorbească despre secetă și efectele asupra producției agricole. Se reiau la nesfârșit discuțiile despre irigații, ceva obișnuit în ultimii ani și cam atât! Pentru că nu este la fel de spectaculoasă precum imaginea crăpăturilor din sol, problema majoră, anume că România și-a dublat în ultimii cinci  ani deficitul comercial cu produse alimentare,  continuă să fie ignorată. Chiar dacă s-a ajuns la peste 4,5 miliarde de euro, iar importurile mult prea mari de produse agroalimentare au devenit o vulnerabilitate. Asta rezultă dintr- o analiză a Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM), care a venit și cu mai multe recomandări adresate Guvernului și Băncii Naționale pentru reducerea acestui deficit.

Una dintre acestea se referă la  ajutorul insuficient pentru firmele din sectorul agroindustrial, după ce  finanțarea bancară a industriei alimentare a scăzut semnificativ (cu 13%) în portofoliul băncilor. Studiul mai scoate în evidență că se menține un deficit important de finanțare pentru agricultura României (estimat între 2,2 mld euro și 5,3 mld euro), în special pentru nevoi de creditare pe termen lung.

Măsurile propuse în analiza CNSM țin, printre altele, de creșterea rolului fondurilor de garantare a creditelor (care în prezent au o expunere de numai 6 la sută pe agricultură și 2 la sută pe industria alimentară).

În ultimii 20 de ani, pe medie, România ”exporta” 900 de euro la fiecare 1.000 de euro importaţi din bunuri agroalimentare, în vreme ce polonezii, concurenții primcipali, tind spre 1.500 de euro exportaţi la 1.000 de euro importaţi. Concluzia gravă este că din țară pleacă uriașe cantități de materii prime, în primul rând cereale, care se reîntorc sub forma unor produse finite sau semi-finite.

Plus de asta, exportul de produse agricole al României depinde în mare măsură de producțiile obținute la trei categorii generice: cereale, semințe și animale. Exportăm cantități însemnate de produse voluminoase cu o valoare de piață redusă și în același timp importăm, printre altele, reziduuri de produse agricole, folosite de cele mai multe ori la creșterea animalelor, precum și produse agro – alimentare, obținute în urma unui proces de prelucrare industrială. Nu întâmplător, din comerțul cu produse agro – alimentare în perioada postdecembristă s-a acumulat un deficit (diferența dintre suma exporturilor și importurilor de produse agro – alimentare din această perioadă) de peste 22 miliarde euro.

De unde se plătesc acești bani? Din împrumuturi, evident, costurile fiind suportate în ultimă instanță de consumatori.

 

 

You may also like

Lasă un Comentariu