Principalele noutăţi şi modificări aduse ordonanţelor militare anterioare:
Amenzi mult mai mari pentru încălcarea restricţiilor privind circulaţia
Amenzile minime pentru încălcarea ordonanțelor militare vor crește, pentru persoanele fizice, de la 100 de lei la 2.000 de lei, în timp ce amenzile minime pentru persoanele juridice cresc la 10.000 de lei, porivit unui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, pus în procedură de transparență decizională.
Astfel persoanele fizice vor plăti minim 2.000 de lei și maxim 20.000, față de cum era acum 100 și maxim 5.000 de lei pentru încălcarea ordonanțelor militare. De asemenea, pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele amenzile minime cresc de la 1.000 de lei la 10.000, maximul fiind 70.000 de lei.
Potrivit noii ordonanțe, se pot aplica și alte sancțiuni, precum confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări.
Se plafonează tarifele la gaze, energie electrică şi termică. Se instituie măsura izolării la locul de muncă
Pe perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, salubritate și carburanți vor fi plafonate la nivelul practicat astăzi. Acesta este una dintre prevederile care intră în vigoare cu noua ordonanță militară (ordonanța 4), a anunțat Marcel Vela, ministrul afacerilor interne. Practic, nu vor mai putea fi majorate prețurile, indiferent de costuri, ci doar să scadă sau, cel mult, să fie menținute la același nivel. Măsura a fost criticată de USR înainte de a fi anunțată.
Aceasta nu este singura măsură luată în domeniul energiei și gazelor. Având în vedere importanța sectorului, au fost instituite măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în locuri special desemnate pentru personalul esențial, inclusiv pentru cei din zona de extracție, producție și procesare.
- Art.5 (din Ordonanța 4) – (1) Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României.
- (2) Refuzul izolării preventive de către personalul prevăzut la alin.(1) atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz.
- (3) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020, ora 12.00.
Prevederi privind circulaţia persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani:
- „Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.
- (2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
- (3) Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.
- (4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
- Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.