marți , 26 mai 2020
Home / ECONOMIC / MADR: FRUCTELE ŞI LEGUMELE AUTOHTONE SE ÎNCADREAZĂ ÎN STANDARDELE DE CALITATE

MADR: FRUCTELE ŞI LEGUMELE AUTOHTONE SE ÎNCADREAZĂ ÎN STANDARDELE DE CALITATE

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, în toate piețele agroalimentare din țară au loc controale efectuate de inspectorii ministerului, pentru a verifica respectarea normelor de trasabilitate și de etichetare corectă a loturilor de legume și fructe oferite consumatorilor și pentru a depista și combate fenomenele de substituire a produselor provenite din import sau comerț intracomunitar cu cele autohtone.

De asemenea, aceștia verifică atestatele de producător pentru persoanele fizice existente în piață și asigură, împreună cu administrațiile piețelor, spațiul de comercializare distinct și semnalizat pentru produsele acestora.

În urma controalelor efectuate, inspectorii ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu atribuții în sectorul legume fructe au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 123.500 lei, pentru nereguli privind trasabilitatea și etichetarea și un număr de 118 avertismente, cu planuri de remediere a deficiențelor.

Totodată, inspectorii fitosanitari din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare verifică pe tot parcursul anului respectarea normelor prevăzute în Programul Național de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide la toate loturile de legume și fructe expuse la comercializare în piețele agroalimentare de către producătorii autohtoni persoane fizice și în hypermarket-uri de către cooperativele sau grupurile de producători din domeniul legume-fructe.

Până la această dată au fost prelevate 2.106 probe din toate sortimentele de legume-fructe și din toate bazinele de producție legumicolă din țară și au fost analizate 2.072 probe, iar 34 probe se află în lucru. La nicio  probă analizată nu au fost constatate depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide, fiind îndeplinite standardele de calitate și neprezentând riscuri pentru consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *