Fix în penultima zi din iulie, Ucraina a primit primul lot de avioane de luptă F-16 de a patra generație, fabricate în SUA. Anunțul a venit la un an după ce „Coaliția pentru avioanele de luptă” (destinate Ucrainei, n.r.) a prins contur la summitul NATO de la Vilnius, la inițiativa danezilor și olandezilor.
Deocamdată, Ucraina a primit „un număr mic” de avioane dar urmează să primească cel puțin 79 de avioane F-16 de la Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, livrările urmând să continue și în anii următori. Aceleași țări s-au angajat totodată să ajute la instruirea piloților ucraineni și a personalului tehnic pentru a opera avioanele.
Trebuie reamintit aici că General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion american de luptă de superioritate aeriană pe care Kievul l-a cerut insistent încă de la începutul invaziei ruse pe scară largă , laolaltă cu sistemele de apărare antiaeriană și cele de rachete cu rază mai lungă de acțiune.
Dincolo de efectul imediat în ecuația confruntărilor, unii experți în domeniul apărării nefiind convinși ca avioanele F-16 or să schimbe brusc soarta războiului, acestea pot consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și pot proteja centrele populate ale țării de bombardamentele zilnice ale Rusiei. Pe de altă parte, reprezintă un element de moral și o confirmare în plus că țările vestice nu vor abandona Ucraina în ghearele rușilor!
De remarcat este și faptul că Danemarca și Olanda au indicat anterior că ar permite Ucrainei să lovească cu avioane F-16 ținte din interiorul Rusiei, deși Copenhaga a subliniat că o asemenea acțiune ar „depinde de circumstanțe”.
Mai spun scepticii că Rusia a avut timp să-și pregătească apărarea pentru a încerca să anuleze impactul avioanelor F-16, dar nu trebuie minimalizat că Ucraina a trebuit să supraviețuiască cu o forță aeriană echivalentă cu o fracțiune din dimensiunea și sofisticarea aeronavelor din flota rusă.
Pe de altă parte e nevoie de cel puțin 60 de avioane pentru operațiuni semnificative, în contextul în care Ucraina încearcă să îndepărteze aviația rusă de la granițele sale.
În replică, slugile rușilor din structurile UE și NATO, Ungaria și Slovacia și-au unit din nou vocile împotriva Ucrainei și în favoarea Rusiei! Propagandiștii lui Orban și Fico acuză autoritățile de la Kiev de șantaj, amenințând, pe de altă parte, cu sistarea exporturilor de motorină către ucraineni. Un derapaj evident, de natură să determine șefii Uniunii Europene și NATO să ceară energic explicații și să nu mai umble cu jumătăți de măsură, Ungaria și Slovacia fiind libere să plece oricând din cele două structuri!