joi , 9 aprilie 2020
STIRI PE SCURT
Gospodărie incendiată cu intenţie la TătăraniIncendiile de vegetație fac prăpăd! Apel disperat al pompierilor care au obligaţii sporite!Nici călare, nici pe jos:CJSU a hotărât “să recomande” purtarea măştilor pe care dâmboviţenii nu le găsesc Niculeşti: Lipsa de comunicare cu autorităţile locale, numai o verigă a unui lanţ de eroriCompania de Apă prelungeşte suspendarea activităţii directe cu publicul până pe 16 maiMăsuri speciale de limitare a răspândirii COVID-19, în TârgovișteVa fi viaţă şi după coronavirus: proiect de 4,75 de milioane de euro pentru regenerare urbană la MoreniAcţiune umanitară a poliţiştilor dâmboviţeniLecţiile online “predate” haotic, frecţie la un picior de lemn.Coronavirus 8 Aprilie: 209 români decedaţi în ţară şi alţi 37 în străinătateAPIA: Cererile unice se depun fară penalitatăţi până la 15 iunieConsilierii judeţeni liberali s-au poziţionat alături de preşedintele Alexandru OpreaStart al celei mai mari actiuni de igienizare a municipiului Targoviste! Cartier cu cartier, strada cu strada, orasul noRecomandările Avocatului Poporului privind contravențiile și sancțiunile în timpul stării de urgențăFond de rezervă pentru sprijinirea comunelor în lupta cu covid-19Hotel “Ceres” nu va mai fi centru de carantină. Va găzdui personalul medical care va trata pacienţii cu coronavirDâmboviţenii continuă să fie amendaţi masiv pentru încălcarea restricţiilor de circulaţieSenatorul Adrian Ţuţuianu, despre demisia celor doi mediciAurelian Cotinescu, PNL Târgovişte:”Banii pe care îi avem să-i cheltuim cu grijă, în economia locală”Doi medici de la Pneumologie şi-au dat demisia
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Mai mare râsul ! Ne păzesc alţii pădurile !?

Mai mare râsul ! Ne păzesc alţii pădurile !?

Comisia Europeană a lansat mai multe  avertismente dure  României, într-o singură săptămână. Primul s-a referit la distrugerea pădurilor, a urmat o atenţionare în problema gestionării deşeurilor  şi a fost declanşată procedura privind deficitul excesiv. Ne oprim de această dată la anunţarea începerii procedurii de infringement ca urmare a  tolerării tăierile ilegale de păduri termenul  pentru remedierea deficienţelor dat autorităților de la București  fiind  de o lună , ceea ce constituie în fond  primul pas în implementarea procedurii.

Experţii Comisiei  afirmă că autoritățile de la București „nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare” iar „inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”. Spus pe şleau, n-au fost verificaţi agenţii economici , nici pe partea de recoltare şi nici de prelucrare, spunem noi pentru că nu s-a vrut acest lucru. Sunt prea mulţi bani la mijloc şi fiecare increngătură a mafiei lemnului ţine  la partea sa . Sunt implicaţi poliţişti, silvicultori şi politicieni care protejează hoţii dar şi firmele de procesare. Altfel, hoţii de lemne- şi nu vorbim de amărâţii care fură câte o căruţă de crăci- nu ar mai avea “piaţă de desfacere”. Cât priveşte  “inconsecvenţele”, legislaţia naţională este blândă şi a fost modificată ori de câte ori au fost îngrădite prea tare interesele hoţilor şi politicienilor corupţi.

Autoritățile române sunt criticate pentru că gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. Deficiențe majore au fost constatate în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul, din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a câtorva directive dar şi o premieră jalnică. Pentru că nu şi-ar fi putut închipui niciun om normal la cap, că vor fi rase pădurile până şi în arii cu statut special.

O situaţie în acelaşi  timp gravă şi ruşinoasă, generată şi de eliminarea   sistemului de urmarire eficient introdus în 2016, in care fiecare maşina care transporta  lemne işi inscria mai intâi pe un site toate autorizaţiile de exploatare, numărul de înmatriculare, cantitatea de cherestea transportată şi destinaţia. Oricine putea accesa site-ul să verifice  dacă o maşina anume (după numărul de inmatriculare) are voie sa transporte lemn pe ruta x. Practic oricine voia putea raporta la poliţie camioanele  care transportau ilegal masă lemnoasă. Caracatiţa, de care politicienii- repetăm- nu sunt străini, a fost prea puternică! Continuă defrişarea ilegală a pădurilor şi nu dă nimeni socoteală pentru violenţele şi chiar crimele comise asupra silvicultorilor şi ONG-iştilor care riscă enorm pentru a apăra natura.

P.S. În timp ce hoţii  de lemne îşi fac de cap şi scapă nepedepsiţi până şi de crimele împotriva celor care-şi riscă viaţa apărând pădurile, cei care conduc România lasă impresia că ar fi hotărâţi să arate lumii civilizate că nu trăim într-o ţară normală! Sunt deviate trasee de autostrăzi, cu costuri de sute de milioane de euro, din pricina câtorva lilieci ori altor zburătoare, nu se fac drumuri să nu fie “deranjaţi” lichenii, dar tolerează  cu o indolenţă la fel de criminală tăierea  ilegală  a milioane de metri cubi de masă lemnoasă.

One comment

  1. nimic de rîs, nimic de plîns
    orice este capabil să ne păzească de români… să fie primit! 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *