joi , 1 octombrie 2020
STIRI PE SCURT
Coronavirus 1 octombrie: A doua zi consecutivă cu peste 2000 de cazuri noi confirmateZeci de patroni de unități de panificație și service-auto sancționați pentru nerespectarea legislației munciiTârgoviște: Teren de fotbal omologat UEFA, funcțional în două-trei săptămâniIncendiu la o garsonieră de pe Strada LaminoruluiCardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu 1 octombrieJandarmii vor asigura respectarea regulilor la concertul de jazz de la PeșteraTârgoviște: Grupa mică ”Piticot”, de la Grădinița nr. 3 cu program prelungit, intră în scenariul 3Ajutoare de stat pentru zootehniștii a căror activitate a fost afectată de pandemieDâmbovița: A fost depășit pragul de 4000 de cazuri de infectare cu COVID-19 de la începutul pandemieiCoronavirus :30 septembrie, prima zi cu peste 2000 de cazuri noi raportate în ultimele 24 de oreFinal de carieră pentru patru subofiţeri de la ISU „Basarab I” Dâmboviţa“Hoții” de voturi și vânzătorii de iluziiJandarmii sunt alături de organizatorii etapei de off-road “CORB Adventure Days 2020”Căruță spulberată de un microbuz, la VișinaAutorul accidentului de la Aninoasa, reținut pe bază de ordonanțăDpt. Carmen Holban: Mulţumesc pentru încrederea acordată PSD DâmboviţaAu votat cu gândul la viitor!?Coronavirus 29 septembrie: 44 decese în ultimele 24 de ore, 551 pacienți internați la ATIPotrivit legii, listele cu salariile bugetarilor trebuie publicate online dar și la sediile instituțiilorGratuitate la transportul în comun pentru toți elevii care învață în Târgoviște
Home / INFO NAȚIONAL / Mai mult de o treime din veniturile românilor se duce pe mâncare şi băutură

Mai mult de o treime din veniturile românilor se duce pe mâncare şi băutură

Incluzând aici şi veniturile din prestaţii sociale, adică ajutoarele financiare şi serviciile gratuite, în trimestrul al III-lea al anului  trecut veniturile totale ale populaţiei (medii lunare/ familie) au fost de 4.872 lei, în timp ce cheltuielile au fost de 4.200. Ne mai spun statisticienii că,  luate individual (medii/persoană), veniturile au fost de 1.889 lei/persoană iar cheltuielile de 1.630 de lei. Cu siguranţă, nici jumătate dintre gospodării nu ating însă acest nivel, pentru că  România are cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE şi cea mai mare disparitate inter-regională. Chiar Comisia Europeană a remarcat faptul că decalajele dintre zonele de dezvoltare ale României s-au adâncit în timp, conducând la apariția unor poli de competitivitate regională, concomitent cu cronicizarea sărăciei în unele zone. Iar lipsa infrastructurii care să interconecteze provinciile istorice acționează în sensul permanentizării acestor decalaje.

Revenind la cheltuieli, așa cum era de așteptat, cei mai mulți bani, în jur de 35% din venituri, se duc  pe mâncare și băutură, iar cei mai puțini, sub 3%, sunt  alocaţi  pentru educație. Cu precizarea că, în cazul gospodăriilor sărace, ponderea cheltuielilor cu alimentele depăşeşte jumătate din totalul veniturilor.

Grav este  că România rămâne o țară cu veniturile pe cap de locuitor aflată la coada Europei, cu disparități salariale în creștere , în mod special între sistemul bugetar şi economia reală. Numai patru din 10 români spun că oamenii au șanse egale în viață iar  80% dintre cei intervievaţi consideră că diferențele salariale sunt prea mari. Persoanele din gospodăriile considerate bogate au obţinut venituri de 7,2 ori mai mare decât persoanele din gospodăriile considerate sărace şi trebuie spus aici că majoritatea familiilor considerate bogate realizează venituri din salariile plătite de stat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *