marți , 21 ianuarie 2020
Home / INFO NAȚIONAL / MAI PUŢINI, MAI BĂTRÂNI, MAI SĂRACI

MAI PUŢINI, MAI BĂTRÂNI, MAI SĂRACI

Statisticile oficiale privind evoluţia principalelor fenomene demografice în România continuă să fie îngrijorătoare. Un studiu dat publicităţii recent arată că, în 2018,  au emigrat un sfert de milion de români iar per total,  ​populația țării s-a redus  cu circa 125.000 de persoane

Mai exact, la 1 ianuarie 2019 populaţia rezidentă a fost de 19,4 milioane de persoane, în scădere cu 125.500 persoane faţă de 1 ianuarie 2018, cauza principală a acestui declin  fiind sporul natural negativ, numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuților-vii cu 75.729 români. Pentru a înţelege mai bine dimensiunile acestui adevărat dezastru, putem spune că, de pe o hartă demografică imaginară, anul trecut a dispărut un municipiu de talia Târgoviştei. Pe fondul natalităţii scăzute,  fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 118,8 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul dintre populaţia de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani ajungând la 568.000 persoane, în creştere cu 70000 de personae în 12 luni.

România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul  constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2018 a fost de asemenea, negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 57.000 persoane. Au părăsit ţara un sfert de million de români dar, în acelaşi interval analizat, au imigrat în România circa 193000 de persoane.

Revenind la depopularea datorată natalităţii reduse, chiar pe fondul creşterii speranţei de viaţă, nu reprezintă altceva decât eşecul major al politicilor sociale şi demografice  din ultimii ani. Cei care conduc destinele ţării par incapabili să priceapă că , pentru a face copii, familiile tinere au nevoie să trăiască într-o societate normală. Femeile –exceptând puturoasele şi ignorantele, aleg să fie mame nu pentru că cine ştie ce politruc le promite indemnizaţii, ani în plus la calcularea pensiei ori alte asemenea aparent avantaje. Natalitatea va reveni pe trend de normalitate numai atunci cănd părinţii responsabili îşi vor putea creşte copiii în condiţii decente. Pentru asta este nevoie de slujbe stabile şi bine plătite nu doar la stat, de acces facil la credite pentru locuinţe şi nu de programe aşa-zis sociale care-i transformă pe “defavorizaţi” în paraziţi cu acte-n regulă, risipind fără un folos real pentru societate resurse de la un an la altul mai consistente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *