Rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova arată că Maia Sandu a câștigat clar al doilea tur, cu o diferență de peste 10 puncte procentuale față de rivalul său, Alexandr Stoianoglo, puternic susținut de Rusia. Ca o primă constatare, diferența majoră a fost făcută tot de voturile din diaspora, numărul cetăţenilor care şi-au exprimat votul în secţiile deschise în afara ţării fiind cel mai mare din istorie, iar aproape 83% dintre ei au votat-o pe Maia Sandu, după cum a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Scrutinul a fost validat de Comisia Electorală Centrală iar Uniunea Europeană a felicitat-o încă de luni pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. La Moscova în schimb, tăcerea pe acest subiect a fost „asurzitoare”! Însuși șeful politicii externe a UE, Josep Borrell a felicitat autoritățile moldovene pentru „desfășurarea cu succes a alegerilor, în pofida interferenței fără precedent a Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi și dezinformare.”
Maia Sandu scrie istorie şi devine primul politician de peste Prut căruia moldovenii îi încredinţează, prin vot direct două mandate succesive de preşedinte.
Potrivit datelor centralizate de CEC, a fost realeasă un scor de 55.41% (peste 930.000 de voturi), în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a fost votat de 44.59% dintre alegători (peste 748.000), ceea ce echivalează nu numai cu victoria pro-europenilor cât și cu o uriașă victorie împotriva continuatorilor imperialismului sovietic.
În diaspora au votat 328.855 de alegători – cel mai mare număr de votanți de la organizarea alegerilor din Republica Moldova, Maia Sandu fiind votată de 82,77% dintre aceștia, în timp ce Stoianoglo a beneficiat de susţinerea a 17,23%, vorbind aici de votanţi de la Minsk, Moscova ori alte secții pe unde rușii au putut frauda și influența votul.
Am spus că este o uriașă victorie prin prisma ingerințelor Rusiei, care a investit multe resurse în alegerile din Republica Moldova, nu neapărat de dragul candidatului prorus Alexandr Stoianoglo cât pentru că obiectivul maximal al Rusiei a fost și încă a rămas probabil, anume deschiderea unui nou front împotriva Ucrainei, în regiunea Odesa, cu o diversiune dinspre Transnistria. În mod evident, putiniștii au urmărit destabilizarea Moldovei și pregătirea terenului pentru o victorie a pro-rușilor la alegerile parlamentare de anul viitor.
Un alt obiectiv major al Moscovei este eșuarea parcursului european al Moldovei, prin susținerea prin toate mijloacele a partidelor pro-ruse.
Ca informații de ultimă oră, rușii insistă și contestă legitimitatea rezultatului votului, pe motiv că Maia Sandu ar fi câștigat cu voturi din străinătate, ceea ce este o aberație. Mergând mai departe, încearcă cu disperare să inflameze spiritele inoculând ideea că cei din diaspora iau decizii fundamentale privind „viitorul unei țări în care nu se vor întoarce niciodată, nici ei și nici copiii lor”.
Ori tocmai aici ar trebui să intervină puternic toți susținătorii democrației și ai căii spre Europa, să conteste credibil ideea că ar trebui lăsați să decidă cei care trăiesc în Moldova, nu cei din diaspora. Să convingă alegătorii rămași în țară că diasporenii n-au plecat sătui de atâta bine cât au făcut rușii ci de sărăcie, din dorința de a fi cetățeni liberi!
Să-i convingă că că există regiuni în care populația votează controlat, unde oamenilor li se spune cu cine să voteze sau votează pe bani și mai ales că diasporenii luptă pentru o viață mai bună în Moldova și nu aiurea, adică acolo unde au familiile și locurile natale!