vineri , 24 mai 2019
Home / ADMINISTRAȚIE / MARŢEA NEAGRĂ: LIDERII EUROPEI NE-AU “DECUPLAT” ŞI DE BULGARIA

MARŢEA NEAGRĂ: LIDERII EUROPEI NE-AU “DECUPLAT” ŞI DE BULGARIA

       În timp ce politicienii mioritici nu mai contenesc să-şi  poarte războaiele şi răfuielile tembele, să legifereze în propriul interes , imuni la doleanţele şi agenda reală a cetăţenilor acestei ţări, Parlamentul European a votat, în plenul de la Strasbourg, rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția “violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018”. Şi pentru ca lucrurile să fie clare, se recomandă autorităților “să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție”. Chiar de la prima lectură, este limpede pentru orice om obiectiv că rezoluţia este extrem de bine argumentată, că cei care au redactat-o n-au scăpat niciun amănunt, nici măcar privitor la discursul public al unor reprezentanţi ai puterii politice, de incitare la ură și discriminarea împotriva persoanelor LGBTI ori  încercările repetate  de a transforma mass-media din România în instrumente de propagandă politică și  cenzura politică din mass-media, vorbind aici în primul rând despre televiziunea şi radioul publice.

Ca o palmă zdravănă dată Guvernului Dăncilă, în text sunt referiri explicite la  intervenția violentă a jandarmeriei în timpul protestelor din 10 august 2018, care a trezit preocupări serioase cu privire la proporționalitatea utilizării forței și la încălcarea drepturilor fundamentale ale protestatarilor, la caracterul și amploarea corupției, fenomen ce prejudiciază UE în ansamblu. N-a fost uitată nici procedura de revocare a Procurorului Şef al DNA, în pofida avizului CSM şi “în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care a limitat prerogativele preşedintelui.”
Prin rezoluţia adoptată cu un scor zdrobitor : 473 voturi “pentru”, 40 de abţineri şi numai 151 “împotrivă” nu se cere nicio sancțiune dar asta nu înseamnă că puterea de la Bucureşti a scăpat basma curată, dimpotrivă. Este evident că va urma o monitorizare şi mai atentă, prioritar privind îndeplinirea cerinţelor incluse în document. Parlamentul European a transmits un mesaj clar, de susținere sutelor de mii de oameni, care ies în stradă și protestează pentru statul de drept și pentru valorile europene. Că Dan Nica, liderul delegaţiei  PSD în Parlamentul European critică textul rezoluţiei, pe care o cataloghează drept “un demers politicianist,care conține critici aberante”, nu este decât o frecţie la un picior de lemn.
La numai câteva ore distanţă, a fost dat publicităţii şi Raportul MCV, poate chiar mai nefavorabil. Oficialilor de la Bucureşti li s-a spus “cu subiect şi predicat”  că “evenimentele din ultimele luni, în anumite cazuri au inversat progresele facute in ultimii ani. Dacă ne uitam la ultimii 10 ani, observăm un progres remarcabil, iar acum vedem regres regretabil. Guvernul trebuie sa revizuiasca legile și ordonantele din justitie si sa ia in considerare recomandarile noastre.” Parcă pentru a pune sare pe rană, Frans Timmermans a declarat că, înainte de a fi social-democrat, este un apărător al statului de drept. Fără să ne numărăm printre cei care ţin morţiş să moară şi capra vecinului, considerăm că aprecierile mult mai favorabile Bulgariei pun România într-o lumină şi mai proastă. Pentru că, ne convine sau nu,  vecinilor le-a fost arătată luminiţa de la capătul tunelului: dacă Bulgaria continuă cu eforturile sustinute,se va  putea pune capat MCV. A fost practic prima referire clară la posibilitatea decuplării celor două ţări, veşnic codaşe la capitolul “reformă”, la faptul că Europa nu trebuie să aibă neapărat numai două viteze…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *