duminică , 21 aprilie 2019
Home / SĂNĂTATE / MĂSURĂ DRACONICĂ PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII PESTEI PORCINE: SACRIFICAREA SUINELOR PE 10 KM ÎN JURUL FOCARELOR ŞI INTERZICEREA REPOPULĂRII

MĂSURĂ DRACONICĂ PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII PESTEI PORCINE: SACRIFICAREA SUINELOR PE 10 KM ÎN JURUL FOCARELOR ŞI INTERZICEREA REPOPULĂRII

          Gospodăriile în care au fost depistați porci cu pestă africană trebuie să-i sacrifice „fără posibilitatea repopulării”, se precizează într-un document al grupului de experţi privind combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Printre alte măsuri se mai solicită  „determinarea depopulării într-un termen limită, prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării și/sau abatorizarea porcilor din gospodăriile populației, fără posibilitatea repopulării”.

       Setul  de măsuri  include, pe lângă depopularea suinelor pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate, respectarea condițiilor  de biosecuritate din exploatații nonprofesionale cu suine.Recomandările grupului național de experți au fost  acceptate în unanimitate şi transmise în teritoriu.

        Până la această dată, numărul porcilor sacrificați din cauza infestării cu virsurul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete, boala evoluând în 11 județe și 190 de localități – 826 de focare. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *