Acasă ACTUALITATE Măsuri disperate într- o societate inertă

Măsuri disperate într- o societate inertă

de adrian

Judecând după măsurile și valul de restricții recent impuse, concluzia este una singură: pericolul amplificării exponențiale a crizei medicale a crescut enorm și România riscă să ajungă în situația disperată cu care se confruntă deja țări precum Franța ori Spania. Cu deosebirea că sistemul de sănătate publică de la noi este departe  de ceea ce au la dispoziție occidentalii, atât ca dotări dar mai ales ca volum de personal medical. Că situația este critică rezidă  din adoptarea deciziei profund  impopulare,  cu vehemență contestată, de a interzice pelerinajele tradiționale, prilejuite de mari sărbători ale Ortodoxiei, cum este acela de la Iași, de Sfânta Parascheva.
Și pentru că inclusiv instituții precum Jandarmeria ori Poliția par depășite , avem încă o măsură a disperării autorităților conducătoare: polițiști în civil vor efectua controale și-i vor amenda pe cei care nu respectă regulile anti-COVID-19, fie că vorbim despre societăți comerciale, fie despre persoane fizice. Decizia a fost luată la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență pe motiv că “s-a constatat că anumite grupuri se conformează regulilor doar în prezența forțelor de ordine.”
Nu știm cum anume “s-a constatat” cert este că  în aceste operațiuni vor fi mobilizați 20% dintre polițiști. Adică, pe înțelesul tuturor, mii și mii de agenți nu vor mai căuta infractorii… Nu vom mai avea de-a face numai cu panda la colț de stradă, “specialitatea” agenților de la Serviciul Rutier, va fi un soi de pândă generalizată, un joc macabru de-a hoții și vardiștii…
Mai mult, aflăm cu destulă mirare, chiar de la un reprezentant IGPR, că astfel de controale, făcute de polițiști în civil nu reprezintă „nimic nou”, astfel de activități fiind executate și până acum. Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan spune că polițiștii au întâlnit situații când, la vederea agenților, oamenii și-au pus măștile de protecție, pentru ca imediat după plecarea acestora să le dea jos. „Este o vorbă românească: <<Ne furăm singuri căciula>>.” Așa o fi dar putem paria că nu vor lipsi abuzurile și subiectivismul în aplicarea acestor decizii déjà controversate.
Capac la toate la pune   înființarea unei linii telverde, la care poate fi sesizată de către cetățeni nerespectarea măsurilor sanitare. Reclamanții pot trimite și materiale foto/video necesare pentru aplicarea de amenzi, deschiderea de cercetări sau adoptarea altor măsuri sancționatorii.  Și aici este neclar ce va prima, spiritul civic sau ranchiuna și, să nu uităm, avem cazul notoriu al bucureșteanului încătușat și dus în arest pentru că a sunat la poliție, reclamând tocmai încălcarea Legii 55/2020 pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
În loc de concluzii, avem câteva întrebări la care fiecare răspunde cum crede de cuviință:
De ce am ajuns în situația interzicerii unor tradiții extrem de populare ? De ce suntem iarăși puși în fața unor restricții și trăim cu spaima unei tot mai posibile contaminări? De ce trebuie să ne turnăm unii pe alții mai ceva ca-n anii dictaturii?
În ce ne privește, exprimăm opinia că vina principală  aparține societății în ansamblu, incapabilă să determine o minoritate formată din nesimțiți și inconștienți  să respecte regulile! Bineînțeles, fără a exclude responsabilitatea acelor reprezentanți  ai statului, care nu și-au făcut treaba din din comoditate, indolență și lipsă de professionalism.
 
 
 

You may also like

Lasă un Comentariu