marți , 28 ianuarie 2020
Home / EDITORIAL / MECIUL CÎŢU – TEODOROVICI, FAZA PE AMENINŢĂRI ?!

MECIUL CÎŢU – TEODOROVICI, FAZA PE AMENINŢĂRI ?!

Cu mult timp înainte ca Partidul Naţional Liberal să ajungă la guvernare, Florin Cîţu se număra déjà printre vocile cele mai critice vizavi de  politicile fiscal- bugetare promovate de PSD, cu Orlando Teodorovici ministru de Finanţe şi controversatul Darius Vâlcov, consilier al primului-ministru  tocmai pe problemele ce derivă din colectarea şi alocarea resurselor statului.  Actualul ministru acuza pe atunci amatorismul şi lipsa de predictibilitate, dar mai ales doza mare de populism a unor decizii care se pare că au generat găuri adânci în trezorerie. A trecut o lună şi ceva de la instalarea Guvernului Orban, ministrul Cîţu a devenit el însuşi o ţintă principală a adversarilor politici dar, cel puţin deocamdată, are destule atuuri în mână.    Estima  actualul ministru că România, de fapt Guvernul Dăncilă, nu se va încadra în ţinta de deficit, adică undeva sub 3% din Produsul Intern Brut, în condiţiile unei creşteri economice  în jur de 4% şi în primul an în care PIB-ul a depăşit chiar binişor 1000 de miliarde de lei, şi se pare că n-a exagerat deloc. Odată ajuns “subiectul” primei moţiuni simple, iniţiată tocmai de predecesorul său în funcţie, Teodorovici,  Florin Câţu a ripostat prezentând documente interne  ale MFP, din care rezultă că se ştia, inclusiv la nivel de prim-ministru şi  încă din luna aprilie că România nu  va respecta ţinta de deficit.

“Vă voi prezenta cu documente cum au mințit în acest an și cum de știau de situația economică încă de la începutul anului”, a declarat Cîţu. Citind o notă internă, din aprilie, ministrul a spus: “O estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde lei din program deja în trei luni de zile. Fără măsuri suplimentare urgente există o probabilitate ridicată de creștere a deficitului bugetar spre 4% din PIB în 2019”. În aceeaşi conferinţă de presă, actualul ministru  a susţinut că se ştia încă din iunie că “omorîrea companiilor private”, adică deciziile de a amâna plata rambursării TVA, de a nu plăti concedii medicale, de a nu deconta concedii medicale și așa mai departe nu mai erau suficiente. Şi încă un mesaj clar  către Teodorovici:”Dacă mai continuă în această direcție mă văd forțat să public încă un document care a fost prezentat în Guvernul României și care arată foarte clar că PSD nu avea nicio intenție să aplice legea pensiilor în 2020.”

Mai adăugăm aici că moțiunea simplă la adresa lui Florin Cîțu a trecut cu 59 de voturi “pentru”, 56 de voturi “împotrivă” și două abțineri , dar nu va avea niciun efect practic, premierul Ludovic Orban fiind ferm pe poziţie: Cîţu rămâne la Finanţe, chit că a comis-o şi el, preferând să ameninţe decât să-şi facă datoria şi să facă publice toate informaţiile.

Moțiunea simplă, intitulată “Guvernare PNL-numele tău este austeritate”, inițiată de PSD , rămâne aşadar un simplu exerciţiu de imagine şi războiul continuă. Ce  anume interesează cu adevărat publicul este dacă încălcarea, cu bună ştiinţă, a prevederilor tratatelor de la Maastricht şi Lisabona poate atrage răspunderea  din partea celor dovediţi vinovaţi. Altfel totul rămâne circ politic ieftin , eventualele sancţiuni revenind exclusiv în sarcina plătitorilor de taxe şi impozite, obligaţi să mai circule nu ştim câţi ani pe drumuri proaste, să se externeze mai bolnavi decât au intrat în spitale ori să îşi dea copiii la şcoli de mâna a doua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *