miercuri , 16 octombrie 2019
Home / CULTURĂ / MEMBRI COMUNITĂŢII BULGARE DIN TÂRGOVIŞTE AU SĂRBĂTORIT TUDORIŢA SAU PAŞTELE CAILOR

MEMBRI COMUNITĂŢII BULGARE DIN TÂRGOVIŞTE AU SĂRBĂTORIT TUDORIŢA SAU PAŞTELE CAILOR

Sâmbătă, 16 martie, a fost o sărbătoare cu totul deosebită în Cartierul Matei Voievod, locuit, în mare măsură, de membrii comunităţii bulgare.Primăria Târgoviște  și Asociația „Zaedno” a bulgarilor din Târgovişte au organizat  și în  acest început de primăvară sărbătoarea „Paştele Cailor”  – Konski Velikden. Evenimentul a început în jurul  orei 10.30, cu primirea invitaţilor, dintre care nu au lipsit primarul Cristian Stan,Andrei Plumb ori fostul primar Gabriel Boriga. Gospodarii s-au deplasat apoi  cu căruțele la Biserica Sf. Nifon, unde au ascultat slujba religioasă, urmată de sfințirea cailor și a grădinarilor

Din program nu au lipsit parada cailor , întrecerile hipice şi spectacolul folcloric românesc și al minorităților naționale. De la ora 16.30 , actorii  Teatrului „Tony Bulandra” au oferit un spectacol pentru cei mici, la  Sala Matei-Voievod.

Acest obicei este unic în România și se desfășoară în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudorița” marchează ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat de pâine), iar acesta împarte pâinica în două părţi egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de  cal, pentru a întări, astfel, legătura dintre ei.

“Astazi, am avut onoarea de a participa la un eveniment unic in Romania, organizat de catre bulgarii targovisteni.
„Tudorita” sau „Pastele Cailor” ofera, an de an, un spectacol al muzicii, dansului si portului traditional, reprezentand in acelasi timp si o sarbatoare a vestirii primaverii si a inceputului muncilor agricole.(…)
Doresc sa felicit comunitatea bulgara din Targoviste pentru modul in care stie sa-si pastreze si sa-si perpetueze traditiile, repere importante in peisajul cultural dambovitean si nu numai.”- a scris Cristian Stan pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *