Cam pe mutește, Guvernul Ciucă a adoptat a doua rectificare bugetară din acest an, mai de grabă o redistribuire a banilor pentru că, la potențialul României, o jumătate de miliard de lei nu reprezintă o sumă care să impresioneze, la nivel macro vorbind.
Și dincolo de explicațiile, ca de obicei, poticnite, ale premierului Nicolae Ciucă, am înțeles că avem o rectificare bugetară de aproximativ 500 milioane de lei, scopul fiind redistribuirea banilor, astfel încât fiecare minister să poată asigura îndeplinirea angajamentelor în proiectele europene , acordarea drepturilor salariale și a ajutoarelor sociale, plus asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei in agricultură. Ca o ciudățenie, textul publicat în Monitorul Oficial a suferit mai multe modificări raportat la proiectul prezentat în ultima ședință de guvern.
Cu inflația „cât casa” și scumpirea cotidiană a carburanților, premierul a mai susținut că nu există riscul unei recesiuni economice anul viitor, dar că totul depinde de contextul economic, de performanțele principalilor parteneri, spunem noi deja confruntați cu probleme majore. S-a mai lăudat puțin și cu „reușita” în ce privește creșterea economică, România fiind pe primele locuri în UE și pe Trimestrul III, fără a mai aminti că este de fapt o creștere dată de consum, nu de producție, deci nesustenabilă !
În mare, s-au tăiat din bani la ministerele Investițiilor și Proiectelor Europene, Sănătății, Mediului, Afacerilor Interne, Familiei, de la Secretariatul General al Guvernului, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Bani în plus vor merge la Ministerul Finanțelor , Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, preponderent pentru asistența socială, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale-376,6 milioane lei pentru plata despăgubirilor pentru efectele secetei, Ministerul Economiei, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, și aici trebuie amintit de scandalul chiriilor exorbitante plătite pentru mofturile unor piloși!
Mai departe, de pe lista cu bonificații nu lipsesc „abonații de serviciu” la rectificările bugetare, anume Administrația prezidențială, SIE, SPP, Societatea Română de Radiodifuziune și TVR. Ca fapt divers, cu războiul la graniță, Ministerul Apărării nu primește un leu în plus dar nici nu i se taie nimic.
Pentru că sunt încasări mai mici din TVA, accize, licențele 5G, veniturile la bugetul general sunt mai mici cu aproape două miliarde de lei iar cheltuielile bugetului de stat se majorează cu 1,916 miliarde lei, rezultând un deficit estimat este de 5,74% din PIB. Dar, vorba premierului, important este să fie acordate drepturile salariale și ajutoarele sociale…