Miercuri, 16 august, încep probele scrise de la examenul național de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, potrivit calendarului oficial, cu prima probă scrisă la Limba și literatura română. Va fi pentru prima dată când toate lucrările de la un examen național vor fi evaluate digitalizat.
Săptămâna trecută a avut loc echivalarea probelor de competențe cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, la examenul național de Bacalaureat 2023, pentru sesiunea august-septembrie.
Joi, 17 august, este organizată proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie. Proba la alegere a profilului și specializării este programată pe 18 august, iar proba la Limba maternă pe 21 august. Primele rezultate vor fi afișate în data de 25 august, conform calendarului, până la ora 12:00.
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:
- 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
- 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale
Aproape 34.000 de candidaţi s-au înscris pentru la examenul de Bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2023.
Lucrările de la probele de examen vor fi rezolvate de elevi pe hârtie urmând ca acestea să fie scanate de profesori în fața candidaților și încărcate în acel moment pe platforma de evaluare.
„Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite şi instalate în fiecare centru de examen- a comunicat Ministerul Educației. Secretizarea lucrării se face automat în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidaţi/profesorii asistenţi. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat şi aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflaţi în alt judeţ decât judeţul din care provin candidaţii, mai precizează comunicatul. Dacă diferența de notare dintre cei doi corectori este mai mare de un punct, în cazul corectării digitalizate, lucrarea va fi direcționată automat către alți doi corectori”- au anunțat oficiali din Ministerul Educației