Previzibil de altfel, după ce s-au văzut cu sacii-n căruță, adică proptiți binișor la o nouă guvernare și cu scadența amânată, doar-doar vor convinge românii să voteze președinte pe unul care zece ani a tăiat frunză la câini și, după propriile spuse, a trăit pe banii nevestei, liderii PSD și PNL în parte și cei de a UDMR și-au dat arama pe față. După ce s-au jurat un an de zile că nu vor crește taxele și impozitele au făcut exact pe dos. Ba mai mult, reintroduc taxe pentru care românii s-au răsculat cu niște ani în urmă, printre care și vestita (în rău) taxă pe stâlp. Și Ciolacu, și Bolojan și toți ceilalți de pe lângă ei ne reconfirmă astfel că n-au cuvânt și aleg calea cea mai simplă și convenabilă.
Ca să nu deranjeze clientela bine mufată la banul public, mai jupoaie un rând de piele de pe spinarea contribuabililor onești, pentru că asta rezultă clar și fără echivoc din mai multe prevederi ale Ordonanței Trenuleț, al cărui proiect a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Documentul conține mai multe măsuri care afectează bugetarii, al căror număr a depășit 1,3 milioane în „frenezia” guvernării Ciolacu I, dar care o duc totuși mult mai bine decât marea masă a salariaților din economia reală. Rușinos este că sunt afectați și pensionarii dar și copiii, dacă ne referim la alocații.
Începem cu salariile bugetarilor, care rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor, al angajaților din primării, consilii județene și locale. Până aici nu este cine știe ce pagubă după majorările consistente din ultima vreme! Aceștia se vor bucura totuși de sporurile și primele la nivelul din noiembrie 2024, inclusiv indemnizația de hrană. Orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție face personalul „mai cu moț” militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani: dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv. Și aici putem vorbi despre o discriminare , pentru că, aproape sigur, nu se va putea compensa cu timp liber!
Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor care se decontează integral din fonduri externe nerambursabile pe baza criteriilor de performanță aprobate prin ordin de ministru. Observăm și aici o portiță pentru răsfățații de la stat…
Îngheață angajările la Stat, cu excepția posturilor unice vacante. De asemenea, instituțiile vor trebui să se încadreze în bugetul aprobat în privința cheltuielilor de personal. Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanței trenuleț, adică o altă portiță…
Până aici putem vorbi despre măsuri oarecum normale după dezmățul bugetar di anul electoral 2024. Urmează prevederi de-a dreptul mârșave, care n-au nici cine știe ce impact bugetar dar care perturbă dacă nu sunt chiar în contradicție cu politici sociale și demografice!
Alocațiile copiilor nu vor mai crește în 2025, adică nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
Se mențin la nivelul din 2024 indemnizațiile pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război. Ce oroare! Oare în aceste „înghețări” să stea marea economie la buget? Rușinos pentru un premier care se proclamă susținător al statului social!
Ca măsură mai mult de fațadă, subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024 și nu se indexează pensiile speciale! Sărmanii speciali vor trebui să se descurce în continuare doar cu sutele de milioane de până acum…
Grav este că nu cresc în 2025 nici pensiile mici, pentru că valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei. Nu scapă de tăieri nici studenții!
Avem apoi o altă minciună devoalată! Deși s-a lăudat că nu va fi tăiată nicio investiție, Marcel Ciolacu își va pune semnătura pe ordonanța prin care banii pentru investițiile derulate prin programul „Anghel Saligny” vor fi transferați beneficiarilor în baza unor criterii de prioritizare aprobate prin hotărâre de Guvern. Adică banii vor ajunge unde trebuie, nu la primarii care mișcă-n front! Același lucru se va întâmpla și în cazul proiectelor dezvoltate de Compania Națională de Investiții.
Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 2026 (tot aici sunt incluse posturile de viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean).
Bursele școlare rămân la nivelul din 2024 iar voucherele de vacanțã vor fi în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de bazã nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei. O măsură contestată și de HoReCa și de analiștii economici, care spun că efectul acordării tichetelor de vacanță s-a văzut primordial în creșterea tarifelor!
Crește impozitul de dividende și se reduce plafonul la microîntreprinderi!
Și am ajuns la o altă minciună devoalată a guvernanților! Crește impozitul pe dividende de la 8% la 10% și va fi legiferată reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. Păi nu domnul premier spunea că se tatuează că nu va crește taxele?
Asta înseamnă că mulți se vor gândi de două ori înainte să mai investească în România, unde fiscalitatea este din ce în ce mai ridicată și mult ceea ce se întâmplă în economiile emergente.
Proiectul mai prevede eliminarea facilităților fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
Ca noutate, se reinstituie impozitul pe construcții, celebra „taxă pe stâlp” inventată de Guvernul Ponta.
Și încă ceva: impactul bugetar al măsurilor enumerate mai sus va fi de 7,11 miliarde lei în 2025 și 8,75 miliarde lei în 2026. O nimica toată raportat la gaura de 75 de miliarde, cât a fost în 2024!