După ce „au sărit calul” în campania electorală pentru alegerile locale, cu estimări care n-au prea avut tangențe cu rezultatele votului din 9 iunie, mai multe case de sondare continuă să se prostitueze, profesional vorbind. Este o concluzie de bun simț după ce în ultimele zile au fost publicate estimări care se deosebesc mai ceva decât ziua și noaptea.
Dezinformarea a început cu măsluirea procentajelor candidaților la prezidențiale și continuă cu scorurile partidelor! Se știa bine că sondajele erau cosmetizate în funcție de comandă dar exista cât de cât o măsură la limita bunului simț, ceva gen marja de eroare plus minus un procent, două. Ce vedem astăzi reconfirmă zicala „banul, ochiul dracului”!
Sunt forțe care urmăresc să dezbine și să destabilizeze pentru că miza este imensă: în România mai sunt multe afaceri de făcut cu statul, evident, și mulți bani de sifonat! Sunt multe sinecuri , mulți nepoți și multe pipițe de căpătuit! Pentru că, să se înțeleagă odată pentru totdeauna, nimeni nu candidează pentru a ferici țara și poporul! Nimeni n-ar arunca atâta bănet în campania electorală și pentru cumpărarea de voturi dacă nu ar fi convins că va recupera „investiția” înzecit!
Peste lupta internă, de o ferocitate cum rar s-a văzut, se suprapun influențele externe și aici este vorba în primul rând de rușii care ar face totul pentru a vedea o Românie dezbinată și condusă de un om de paie.
Indiferent ce spun politicienii, ce și cât promit fără acoperire, răul cel mai mare vizavi de o informare corectă a opiniei publice, laolaltă cu mijloacele de informare aservite îl generează casele de sondare, care se întrec în promovarea unor cifre extrem de diferite pentru prezidențiale și parlamentare. Mizând pe faptul că oamenii uită, că nu mai țin minte erorile uriașe de la alegerile din iunie, ”institutele” prezintă iar cifre care nu au nimic în comun cu realitatea.
De ce s-a ajuns aici? Pentru că în absența dezbaterilor, confruntarea politică electorală a determinat apariţia în arsenalul partidelor şi a liderilor politici a unor noi metode şi tehnici de atragere a voturilor, inclusiv prin manipularea opiniei publice prin măsurători electorale mincinoase însoţite de un adevărat „război” al rating-urilor.
Sociologii spun că se creează așa-numitul fenomen “band wagon”, adică electoratul are tendința să se ia după numele deja vehiculate în repetate rânduri ca fiind în pole position și să voteze în consecință, în speranța, psihologică, de a beneficia cumva de pe urma câștigătorului.
Sunt institute de sondare a preferințelor electorale care au ajuns un soi de apendice al unor partide politice, nu dezinteresat. Alegătorii trebuie să conștientizeze însă toate aceste aspecte pentru a nu se mai lăsa duși de val! Să nu mai înghită tot ce li se servește și să discearnă! Să vadă care dintre candidați merită și care din ei se complac în campanii blege, cu apariții „cosmetizate” mai ceva ca niște cocote.