Într-o declarație la unul dintre posturile naționale de televiziune, Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a asigurat că farmaciile vor avea cantităţi suficiente de medicamente antiinflamatoare, antitermice și antivirale:
„Peste 700.000 de comprimate, poate chiar mai mult, au plecat ieri sau alaltăieri către farmacii, dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se aprovizioneze, trebuie să ia cantitatea de care are nevoie fiecare”, a spus ministrul Rafila sâmbătă, la B1 TV.
Ministrul PSD a explicat că sincopele în aprovizionarea cu astfel de medicamente au fost generate de faptul că perioada de creştere a numărului de cazuri gripale a coincis cu zilele libere din perioada sărbătorilor, dar şi de unele probleme în aprovizionarea cu materie primă pentru medicamente din China şi India. În ceea ce priveşte medicamentul antiviral Tamiflu, Rafila a susținut că are informaţii conform cărora distribuitorul a primit o cantitate suficientă de la producător pentru a o distribui în farmacii.
„Spre deosebire de predecesori ai săi cărora le-a păsat mai puțin de pacienții care au avut de suferit în spitale din cauza lipsei antiviralelor, ministrul PSD al Sănătății, Prof. Al. Rafila, a luat din timp măsuri și continuă să acționeze pentru a asigura în farmacii antiviralele necesare pentru tratarea gripei. De asemenea, ministrul continuă să poarte discuții cu producătorii și distribuitorii de medicamente pentru suplimentarea stocurilor. La finalul anului trecut, ministrul a dat dispoziții pentru suspendarea temporară a exporturilor de medicamente specifice și a pus la dispoziția publicului o listă cu medicamentele alternative care pot fi folosite”– a comentat pe acest subiect Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.
Carmen Holban a mai transmis că Ministrul Sănătății a luat din timp toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirii elevilor și profesorilor, fără ca școlile să fie închise și fără a reveni a restricțiile din timpul pandemiei. Cetățenii sunt considerați parteneri ai autorităților și se mizează pe responsabilitatea părinților de a nu veni cu copiii la școală dacă aceștia prezintă simptome. De asemenea, s-a dispus triajul în școli, atât pentru elevi, cât și pentru profesori și au fost puse la dispoziții recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor