marți , 25 iunie 2019
Home / ADMINISTRAȚIE / MINISTRUL ROVANA PLUMB A PREZENTAT PRIORITĂȚILE DE INVESTIȚII DIN FONDURI EUROPENE PENTRU PERIOADA 2021-2027

MINISTRUL ROVANA PLUMB A PREZENTAT PRIORITĂȚILE DE INVESTIȚII DIN FONDURI EUROPENE PENTRU PERIOADA 2021-2027

În cadrul unei mese rotunde organizate la sediul Reprezentanței Comisiei Europene de la București, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a prezentat priorităţile de finanţare din următoarea programare, respectiv 2021-2027, dar şi progresele înregistrate în ultimul an şi jumătate.

Şefa PSD Dâmboviţa a arătat că România are nevoie de consolidarea infrastructurii de bază în sectoare-cheie precum cercetare publică și privată, transport, mediu, educație, sănătate si servicii sociale. „Asigurarea infrastructurii de bază este o premisă pentru dezvoltarea Pieței Unice și implementarea regulilor acesteia, concomitent cu asigurarea unui nivel ridicat al calității vieții cetățenilor într-un mod echitabil in toata Uniunea”, a subliniat ministrul.

Domnia sa a mai adăugat că țara noastră va miza, în următoarea perioadă de programare, pe investiții în noi modele de business, pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pe sprijinirea eficienței energetice a acestora. Dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, combaterea șomajului pe termen lung sau trecerea de la ocupare la pensionarea activă vor fi, de asemenea, parte a noii viziuni de programare.

A reamintit că, în ceea ce privește Politica de Coeziune, negocierile sunt axate pe reducerea disparităților regionale și pe abordarea noilor provocări, pe alinierea la Semestrul European și pe asigurarea unei flexibilități care să răspundă mai prompt nevoilor regionale și locale.

Cu acelasi prilej, ministrul Fondurilor Europene a făcut și un scurt bilanț al activității pe care o coordonează de un an jumatate, astfel:

  • 25 miliarde euro – valoarea apelurilor lansate (90,8% din alocarea de aprox. 28 mld.);
  • 5.998 contracte de finantare semnate cu beneficiarii de fonduri europene (însumând cca. 21,2 miliarde euro);
  • 4,8 miliarde euro – plățile efectuate către beneficiarii de fonduri europene (17,4% din alocarea UE);
  • 8,6 miliarde euro a primit România de la Comisia Europeană, ceea ce ne situează lângă media UE în ceea ce privește rata de absorbție a fondurilor europene. Acestor sume li se adaugă alte 6,5 mld. euro plăți directe în agricultură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *