marți , 23 iulie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / Ministrul Sănătăţii, anunţ bombă: Pachetul de servicii medicale de bază gratuite pentru plătitorii asigurării medicale obligatorii ar putea fi redus

Ministrul Sănătăţii, anunţ bombă: Pachetul de servicii medicale de bază gratuite pentru plătitorii asigurării medicale obligatorii ar putea fi redus

​      În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, cu tăieri de panglici şi întâlniri electorale , plus vizite peste vizite de lucru, Sorina Pintea a scăpat porumbelul pe gură: Pachetul de servicii medicale de bază – de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii – ar putea fi redus, a anunțat ministrul Sănătății,  într-un interviu la Radio Europa Liberă. La această dată nu se știe ce servicii ar putea ieși din acest pachet și vor fi plătite de asigurați din buzunar – noul pachet de bază urmând să fie definit în urma negocierilor pentru normele de aplicare a contractului cadru cu Casa de Asigurări.

Această potenţială restricţie vine în condiţiile în care o parte dintre serviciile medicale din pachetul de bază, care ar trebui să fie gratuite pentru toţi plătitorii asigurării de sănătate, sunt  gratuite doar pe hârtie. Românii cu sănătatea şubrezită de greutăţile cotidiene scot bani din buzunar pentru diferite servicii medicale care figurează în pachet pe motiv  că “s-a terminat plafonul” , alternativa fiind să aștepte luni de zile pentru a fi programați la proceduri medicale gratuite.

Sorina Pintea a mai spus că,  odată cu pachetul de bază, de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii, ar urma să fie modificat și pachetul minim de servicii medicale, care se adresează persoanelor neasigurate:”Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulți pacienți acces, dar în condițiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment”.

 

Aceste afirmaţii vin după ce, în februarie anul acesta, Sorina Pintea declara că “pachetul de bază nu se va restrânge” iar  Guvernul a adoptat, luna trecută, o Ordonanță de Urgență ce introduce coplata serviciilor medicale private – ceea ce înseamnă că pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate.

P.S.    Suntem de accord  că 17 milioane de oameni beneficiază în acest moment în România de servicii medicale, în condițiile în care doar 5 milioane sunt plătitori de asigurări de sănătate, dar asta nu înseamnă că trebuie restrânse tocmai drepturile şi beneficiile celor care îşi plătesc dările la stat.

Şi încă ceva: Dacă ministrul Sănătăţii a vorbit despre restrângerea pachetului de servicii medicale gratuite de care beneficiază plătitorii asigurării medicale obligatorii, este clar că s-a ajuns la fundul sacului. Cum nu se pune problema creşterii peste noapte a numărului contribuabililor,  este clar că uluitoarea majorare a salariilor din sistemul public de sănătate nu poate fi acoperită decât prin reducerea dramatică a cheltuielilor cu medicamentele şi serviciile medicale ori jecmănirea celor care plătesc deja, sub forma “asigurărilor suplimentare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *