miercuri , 19 iunie 2019
Home / EDITORIAL / MIUŢA POLITICĂ RETROGRADEAZĂ ROMÂNIA

MIUŢA POLITICĂ RETROGRADEAZĂ ROMÂNIA

Anunțul  făcut de premierul Viorica Dăncilă, aflată  în vizită privată în SUA, unde  a participat la  Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că România îşi va muta ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei ”și în deplin consens”, a produs déjà consecinţe dramatice. Vorbim despre decredibilizarea României, altădată mediator redutabil şi partener serios al multor state importante ale lumii. Dincolo de actul de bravadă ieftină şi  invocarea consensului “actorilor constituţionali implicaţi”, este greu de crezut că doamna Dăncilă nu ştie sau n-a ştiut că politica externă este atributul preşedintelui. Cel puţin aşa scrie în Constituţia atât de des invocată în ultimul timp. N-a făcut altceva decât să servească “o ciorbă reâncălzită”, spun unii analişti, cu scopul de  a deturna atenţia opiniei publice de la bombele aproape amorsate, anume  ordonanţele aşteptate pe legile Justiţiei.
Pentru cei care nu-şi amintesc, mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost un subiect tensionat şi anul trecut între PSD și președintele Klaus Iohannis, anunţul fiind  făcut, prin vară, de Liviu Dragnea. Acelaşi care a  intervenit luni, spunând că președintele  ar trebui să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru a lămuri subiectul  şi care “vede uriaşe beneficii pentru România” în urma unui asemenea gest..

Până una, alta, disputa pe această  temă cu implicaţii majore a adus numai belele: premierul Benjamin Neranyahu şi-a anulat vizita în România de două ori, a fost anulată şedinţa comună a guvernelor celor două ţări iar partenerii europeni şi-au arătat nemulţumirea evidentă în urma încălcării unor angajamente externe comune. Revenind la acest nou episod al “mutării”, nici n-a mai contat precizarea făcută de Dăncilă, care a spus la revenirea în ţară că a “luat în calcul că constituția trebuie respectată, opinia mea este că trebuie să facem acest pas, este o opinie personală”.

”Anunțul  făcut peste noapte, în cadrul unei vizite private” a fost criticat dur şi catalogat de liderii PLUS drept ”o dovadă cât se poate de clară a ipocriziei din discursul PSD, care clamează o pseudo-independență față de interesele europene în beneficiul României, când, de fapt, acționează fără scrupule în favoarea unor interese private și necunoscute publicului românesc. Guvernul PSD-ALDE ignoră vocația diplomației române în Orientul Mijlociu și pune în pericol zeci de ani de eforturi și reușite ale diplomaților români, doar pentru ca Liviu Dragnea și grupul obscur pe care îl controlează să se joace de-a strategul geopolitic”.

N-a întârziat să puncteze  Klaus Iohannis, şi acesta cam în băşcălie, bucurându-se parcă  de mingea ridicată la fileu de  premier, pe care l-a acuzat că “a reușit să pună pe butuci și relația cu Iordania” şi cu lumea arabă “ca să câştige nimic”, în contextul  anulării vizitei în România de către  Regele Abdulah al II-lea. Ambasadorul Statului Palestina a spus clar că România trebuie să îşi ia adio de la statutul de membru nepermanent în Consiliul ONU, liderii lumii arabe sunt indignaţi iar poziția Uniunii Europene a fost clară: “UE susţine cu tărie soluţia celor două state, care ar trebui găsită prin discuţii directe între cele două părţi, Ierusalimul fiind viitoarea capitală a ambelor state. În conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU (478), delegaţia UE şi ambasadele tuturor statelor membre UE se află la Tel Aviv”. Mai merită amintit că   mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, în 2017,  a rămas un gest copiat  numai de  Paraguay, ţară fără importanţă geopolitică şi care a revenit anul trecut asupra deciziei, stârnind o reacţie furibundă din partea Israelului. De ce atunci tot acest circ de la Bucureşti, pe un subiect atât de sensibil? Simplu, pentru că rezultatul final nici nu contează pentru protagoniştii care sunt disperaţi doar să adune voturi ! Că România va pierde enorm prin acest joc stupid, de a fi cu toată lumea şi cu nimeni în acelaşi timp, asta chiar că nu îi interesează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *