joi , 22 august 2019
Home / ECONOMIC / MODIFICĂRI PROPUSE ÎN CAZUL POLIŢELOR PENTRU ASIGURAREA LA DEZASTRE

MODIFICĂRI PROPUSE ÎN CAZUL POLIŢELOR PENTRU ASIGURAREA LA DEZASTRE

Oficialii ASF intenţionează să elimine obligativitatea primarilor de a-și amenda propriul electorat, pentru culpa de a nu fi încheiat asigurare obligatore pentru locuinţe. Mai mult, este luat în calcul  să se introducă  unul sau două riscuri opţionale  pe care să le acopere asigurarea obligatorie a locuințelor. Prețul ar rămâne același pentru că asigurarea va acoperi tot trei riscuri, din care riscul de cutremur să fie general valabil, dar să existe posibilitatea de a le alege pe celelalte două: furtună și inundații sau alunecări de teren și furtună.

La ora actual, proprietarii de locuințe din România sunt obligați prin legea 260/2008 să-și asigure locuințele împotriva a trei riscuri de dezastre naturale specifice țării noastre: cutremur, inundații și alunecări de teren.Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), cum este numită, costă anual 10 euro sau 20 de euro (in funcție de materialul de construcție al locuinței) pentru sume asigurate de 10.000 euro și respectiv 20.000 de euro.

Cei care nu au această asigurare și casele le sunt  afectate de unul dintre cele trei dezastre, nu vor primi niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. Mai mult, potrivit legii, cei care nu încheie această poliță pot fi sancționați de către primari cu amendă de la 100 de lei la 500 de lei. Din totalul de aproximativ 9 milioane de locuințe existente pe teritoriul țării noastre, doar 1,7 milioane de locuințe sunt asigurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *