La Primăria Pucioasa s-a dat practic undă verde unuia dintre cele mai ambițioase proiecte inițiate de conducerea Consiliului Județean Dâmbovița- Centura rutieră ocolitoare a orașelor Pucioasa și Fieni. Varianta aleasă de președintele Corneliu Ștefan, aceea de a se asocia cu Ministerul Transporturilor și a prelua gestionarea acestui proiect major, a fost una nu lipsită de riscuri dar s-a dovedit nu numai câștigătoare: lucrurile s-au mișcat foarte repede în direcția bună și, cum a subliniat șeful administrației publice dâmbovițene, din partea ministrului Sorin Grindeanu și premierului Marcel Ciolacu deschiderea a fost totală. Fără a folosi exagerări sau vorbe mari, succesul este uriaș, având perspectiva reală ca, în patru ani, să circulăm pe un drum expres spre Sinaia, fără a mai trece prin Pucioasa, Moțăeni și Fieni, scurtând semnificativ durata călătoriei. Este o premieră chiar la nivel național , fiind remarcabilă și tenacitatea cu care a fost urmărit acest frumos deznodământ!
La evenimentul de semnare a contractului de proiectare și execuție , au fost alături de președintele Corneliu Ștefan toți oamenii politici și primarii care au susținut această investiție: Cristian Stan, primarul Municipiului Târgoviște, senatorul Titus Corlățean, deputații Carmen Holban și Laurențiu Neculăescu, Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, primarii comunelor Brănești, Aninoasa, Șotânga, Vulcana Pandele, Moroeni, Runcu și Buciumeni. Gazdă a fost Constantin Ana, primarul Orașului Pucioasa, care a remarcat utilitatea proiectului pentru orașul-stațiune, fiind eliminate practic traficul greu și aglomerația din oraș!
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:
„Astăzi, la Pucioasa, am semnat contractul de proiectare și execuție pentru Centura Orașelor Pucioasa și Fieni, proiectul Consiliului Județean, unul dintre cele mai importante și mai așteptate contracte pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Dâmbovița, cu o valoare totală a investiției de 686.000.000 lei.
Traseul, care începe în comuna Brănești, Halta Scârlența, urmărește cursul râului Ialomița pe aproape întreaga lungime de 12,68 km, cu excepția porțiunii dintre KM7 și KM11, care ocolește comuna Moțăieni. Punctul de reintrare în DN71 este la ieșirea din Fieni, în comuna Buciumeni.
La capetele traseului, sunt prevăzute noduri rutiere cu 4 bretele, astfel încât să fie asigurate toate relațiile de deplasare, însă avem și două noduri intermediare: unul care va permite legătura cu DC136A, în Pucioasa, și un altul care face legătura cu DN71, la intrarea în Fieni.”
Constantin Ana, primarul Orașului Pucioasa:
„Noi știm ce înseamnă să te lupți pentru un proiect de 30 de milioane de lei, de 50 de milioane de lei dar nu realizați ce satisfacție avem ca beneficiari ai unui proiect de 570 de milioane de lei fără să fi făcut vreun efort. Este un lucru extraordinar pentru noi, este clar că facem parte din această echipă, facem parte din această comunitate frumoasă care înseamnă Județul Dâmbovița.”
Titus Corlățean, senator PSD:
„După ani de muncă continuă și depășirea multor obstacole, ați văzut progresele legate de DN 7, progresele de la DN 71 și de centurile ocolitoare. Am spus-o și la Găești, o spun și aici, cu o decizie curajoasă, fără precedent în România, aceea de a prelua la Consiliul Județean realizarea centurilor ocolitoare ale orașelor. A fost un pariu riscant dar care, prin multă muncă, în echipă și cu o conducere încăpățânată, în sensul pozitiv, au fost promovate aceste proiecte și obținute finanțări!”
Date tehnice:
Platforma drumului are o lățime totală de 21,50 m și este compusă din:
4 benzi de circulație (2 benzi pe sens de 3,50 m fiecare);
benzi de încadrare 1,50 m (2×0,75.);
acostamente 3,00 m (2×1,50m);
fâșie de parapete metalice de protecție 2,00 m (2×1,00 m).
Drumul de ocolire are prevăzute și 16 poduri și pasaje.
De asemenea, pe traseul drumului se vor amenaja:
9,5 ha de plantații de arbuști și perdele de protecție;
12,6 km de parapeți de protecție;
2 parcări
12,6 km de rețea de iluminat public.
O centură cu patru benzi de circulație în această zonă turistică va scurta timpul de deplasare și va atrage mai mulți vizitatori și investitori pe Valea Ialomiței. Un beneficiu esențial va fi creșterea siguranței în localitățile eliberate de traficul greu, reducând riscul accidentelor.
În plus, centrele orașelor Pucioasa și Fieni vor fi mai puțin aglomerate, mult mai prietenoase pentru locuitori și turiști deopotrivă.
Acest drum nou nu este doar o investiție în infrastructură, ci o oportunitate reală pentru dezvoltare, creând locuri de muncă și sprijinind creșterea economică a întregii zone.