joi , 1 octombrie 2020
STIRI PE SCURT
Fermierii sunt așteptați să solicite ajutorul pentru motorină„MOMENT” – Expoziție de pictură semnată de doi artiști aflați la început de carierăCoronavirus 1 octombrie: A doua zi consecutivă cu peste 2000 de cazuri noi confirmateZeci de patroni de unități de panificație și service-auto sancționați pentru nerespectarea legislației munciiTârgoviște: Teren de fotbal omologat UEFA, funcțional în două-trei săptămâniIncendiu la o garsonieră de pe Strada LaminoruluiCardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu 1 octombrieJandarmii vor asigura respectarea regulilor la concertul de jazz de la PeșteraTârgoviște: Grupa mică ”Piticot”, de la Grădinița nr. 3 cu program prelungit, intră în scenariul 3Ajutoare de stat pentru zootehniștii a căror activitate a fost afectată de pandemieDâmbovița: A fost depășit pragul de 4000 de cazuri de infectare cu COVID-19 de la începutul pandemieiCoronavirus :30 septembrie, prima zi cu peste 2000 de cazuri noi raportate în ultimele 24 de oreFinal de carieră pentru patru subofiţeri de la ISU „Basarab I” Dâmboviţa“Hoții” de voturi și vânzătorii de iluziiJandarmii sunt alături de organizatorii etapei de off-road “CORB Adventure Days 2020”Căruță spulberată de un microbuz, la VișinaAutorul accidentului de la Aninoasa, reținut pe bază de ordonanțăDpt. Carmen Holban: Mulţumesc pentru încrederea acordată PSD DâmboviţaAu votat cu gândul la viitor!?Coronavirus 29 septembrie: 44 decese în ultimele 24 de ore, 551 pacienți internați la ATI
Home / SOCIETATE / Monica Ilie, mesaj de Ziua Limbii Române

Monica Ilie, mesaj de Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române, 31 august 

 Emil Cioran, cel care a acceptat atât de puține lucruri, printre care muzica, mistica religioasă și pe Eminescu, spunea despre limba română că este “cea mai mare creație a poporului român.” Și cum să nu fie așa când ea este aceea care ne definește, ne unește și ne păstrează destinul și cultura?! 

Limba română este vie, este ființa acestui neam, pentru că atata timp cât ai limbă, ai și patrie, atâta timp cât în lumea aceasta largă se aude graiul românesc,  acest popor trăiește! De aceea este nevoie să o cinstim zilnic, să o utilizăm corect și cu mândrie, indiferent că ne aflăm în țară sau în afara granițelor ei. Trebuie să admitem faptul că astăzi, limba română se află în fața unor provocări extraordinare. Este nevoie de susținerea experților, a lingviștilor, a scriitorilor și a profesorilor pentru a face față acestor încercări. Dacă ne gândim numai la copiii români care sunt înscriși în sistemul educațional al țării unde lucrează părinții lor, conștientizăm faptul că eforturile noastre de a oferi acestora posibilitatea de a beneficia de studiu în limba română sau de a studia limba română, trebuie să fie permanente și susținute. 

Dacă ne gândim la asaltul de neologisme, de SMS-uri care mai de care mai abreviate, la emoticoanele care înlocuiesc vorbe și emoții și care “afectează” în principal tinerii, atunci vom înțelege că limba română trebuie să rămână ea însăși, să o păstrăm ca pe o comoară sfântă, așa cum a considerat-o poetul.

 Să îi arătăm respectul cuvenit prin fiecare cuvânt al nostru!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *