marți , 23 iulie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / Moştenirea lui Tudorel

Moştenirea lui Tudorel

Într-un clasament mai puţin obişnuit, România reuşeşte “performanţa” de a se clasa pe primul loc în Europa. Aproape un motiv de bucurie, o mare premieră şi realizare pe măsură, cum ar spune unele flaşnete guvernamentale, dacă nu ar fi vorba despre scăderea numărului de deținuți. Şi cum un astfel de “succes” nu vine niciodată singur, ţara noastră reuşeşte şi o clasare, de această dată pe locul secund, la supra-aglomerarea închisorilor , raportat la intervalul 2016 și 2018
Şi nu că ar fi ceva neapărat rău sau de condamnat în reducerea numărului celor încarceraţi, care au de executat pedepse privaţive de libertate. Ne-am fi bucurat însă tare mult ca numărul puşcăriaşilor să scadă ca urmare a reducerii infracţionalităţii de tot felul iar reintegrarea socială să nu fi rămas doar pe hârtie. Lucrurile nu stau însă chiar aşa iar numărul deținuților din România a scăzut cu 16%, între 2016 și prima parte a anului 2018, exclusiv ca urmare a promovării unor acte normative- legi şi ordonanţe de guvern, care n-au fost deloc bine primite de opinia publică, dimpotrivă.

Rata de încarcerare a scăzut cel mai mult în România (-16%), ne “talonează” Bulgaria (-15%), dar nu ne putem compara cu Norvegia spre exemplu, unde acelaşi indicator a scăzut cu 11,6% dar în condiţiile unui sistem de reinserţie socială extrem de bine pus la punct şi o rată a criminalităţii cu mult inferioară mediei europene.

Şi pentru că tot am adus vorba, supra-aglomerare este şi în penitenciarele din Franța, care, cu o rată de 116 de deținuți la 100 de locuri, se situează pe locul trei, ori Macedonia de Nord, clasată pe primul loc, cu 1,22/ loc. România care se situează pe locul doi cu 120 de deținuți la 100 de locuri, s-a dat şi aici mai cu moţ, promovând aşa-numita lege a recursului compensatoriu, care nu numai ca a dus la eliberarea înainte de termen a mii şi mii de hoţi, violatori şi criminali, ba le-a asigurat unora dintre ei şi bani de buzunar…
Şi asta reprezintă numai o parte din moştenirea cu care ne-a pricopsit fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, “ievaluat” şi pus rapid pe făraş, pentru vina de a nu fi executat ordinele până la capăt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *