marți , 28 ianuarie 2020
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Moţiunea de cenzură a trecut, criza continuă

Moţiunea de cenzură a trecut, criza continuă

Potrivit anunțului  oficial , la dezbaterea şi votul moţiunii au fost 399 parlamentari prezenți şi numai  245 de voturi exprimate.Voturi pentru adoptarea moțiunii – 238, patru voturi contra, restul abţineri. Moțiunea a întunit majoritatea voturilor cerute de Constituție pentru adoptare, astfel că Parlamentul a retras încrederea acordată Executivului. Guvernul Dăncilă a devenit practic istorie, fiind al treilea demis prin votul majoritar în Parlament, după guvernele conduse de Mihai Răzvan Ungureanu şi Sorin Grindeanu, ultimul fiind demolat chiar de PSD, partidul care, în alianţă cu ALDE, îl învestise cu şase luni mai devreme.

Opoziţia parlamentară a dovedit astfel că poate acţiona unitar, atunci când a existat interesul comun de a trânti guvernul PSD, care pierduse totuşi de câteva săptămâni majoritatea în forul legislativ. De aici încolo însă, lucrurile se complică , pentru că sunt cel puţin trei direcţii în care poate evolua situaţia politică: PNL- a spus-o chiar preşedintele Ludovic Orban, vrea la guvernare. Dan Barna, preşedinte USR şi candidat la alegerile prezidenţiale, susţine că soluția corectă sunt anticipatele şi că  asta va propune la consultările cu șeful statului. Pe de altă parte, Ponta spune că a primit “sute de mesaje de la pesedişti care vor să vină la Pro România” şi visează la o majoritate formată din PSD cu altă conducere, Pro România şi ALDE.

Mingea este acum la preşedintele Klaus Iohannis, care  trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de premier. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.

De aici încolo sunt doar calcule politice, a căror complexitate este amplificată de apropiatele alegeri prezidenţiale. Jocul politic a fost resetat şi vor urma schimbări majore, inclusiv în ce priveşte configuraţia politică din teritoriu. Vor fi trădări, contre şi negocieri asidue dar un lucru este sigur: pentru românii care vor doar să trăiască decent într-o ţară normală, nu va curge încă lapte şi miere…

Cât despre Guvernul Dăncilă , potrivit legii rămâne să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *