Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, a fost pus la zid, efectiv supus unui linşaj mediatic, doar pentru că a avut curajul să exprime public ceea ce gândesc milioane şi milioane de cetăţeni. În majoritate aceia care ţin statul în funcţiune, prin taxele şi impozitele pe care le plătesc şi care s-au cam săturat să tot achite nota de plată pentru atâtea pomeni sociale. Edilul pătimeşte astfel pe urma ipocriziei şi lipsei de curaj a unor autorităţi publice, care nu văd sau mai de grabă nu vor să recunoască adevărul. Reamintim că Dorin Florea a scris pe Facebook că populatia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii si formării unui copil este uriaşă. El propune introducerea unor anchete sociale, obligatorii pentru cuplurile care vor sa aibă copii. Pentru asta a fost acuzat de rasism şi de incitare la ură, a fost chemat la sediul CNCD pentru a fi audiat şi riscă o amenda cuprinsa intre 2.000 si 100.000 de lei.
Am vorbit despre ipocrizia unor responsabili, în condiţiile în care, din 2007,anul aderării, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Vorbim despre fenomenul “copiilor care au copii”, unul deosebit de complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul, inclusiv sub aspect medical: mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și mortalitate ridicată. Este în acelaşi timp un la fel de grav fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.
În anul 2017, spre exemplu, România nu numai că se situa pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, dar adolescentele mame ajunseseră la 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în anul 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii. Ce să însemne asta, dincolo de prezentarea unor realităţi? Anume că programele de conştientizare, făcute de mântuială, în ciuda sumelor consistente alocate, nu şi-au atins scopul. Mai înseamnă că primarul Dorin Florea are dreptate când afirmă că foarte mulţi copii ajung în grija statului, cu toate cheltuielile care decurg de aici. Şi cum sistemul este departe de a fi perfect, copii concepuţi de părinţi copii ajung la rândul lor să facă alţii copii, cum spuneam mai devreme, cu consecinţele de ordin social şi medical enumerate. Dacă aşa este bine, dacă trebuie acceptată politica struţului şi pedepsiţi cei care spun lucrurilor pe nume, să judece cititorii. Aceeaşi care conştientizează că este cale lungă de la o anchetă socială şi până la rasism şi incitare la ură, cum sugerează unii care primesc de la stat o grămadă de bani, doar pentru că se fac din când în când că lucrează.
Natalitate cu orice preţ sau prea multă ipocrizie ???
122
postarea anterioară