În prag de campanie electorală, obligat să susțină un candidat care numai social-democrat nu este și confruntat cu tensiuni majore în partid, Marcel Ciolacu a alunecat iar pe panta populismului. Nu s-a mai filmat la piață ori în bucătărie ci a venit cu o poveste pe care majoritatea românilor s-a săturat să o tot audă. Adică tocmai el, cu nepoțelul care a devenit multimilionar în euro după ce a vândut un proiect finanțat din bani publici, cu aprobări și avize obținute preferențial, cu un altul angajat fără concurs la ASF, și fiul mutat de amicul Rafila la București, se laudă că va face dreptate în sectorul public!
Toți angajații întreprinderilor publice, inclusiv șefii acestora- a asigurat Marcel Ciolacu, vor fi plătiți în funcție de performanță, folosind bunele practici ale OCDE. Ba proiectul de lege a și fost adoptat în ultima ședință de guvern, ”un proiect de lege, ce va fi transmis la Parlament, prin care introducem cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă în toate întreprinderile publice”!
Am mai fost asigurați că AMEPIP, mega-agenția ce evaluează toate întreprinderile publice, a publicat deja indicatori de performanță pentru fiecare companie și agenție în parte.
Ar fi prea frumos ca să fie adevărat și, cum știm prea bine din experiența anilor trecuți, totul sună bine doar pe hârtie! Pentru că guvernul, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu, greșește din start așteptând performanță de la un sistem nerestructurat, căpușat puternic de sinecuriști și sute de mii de indivizi angajați pe pile!
Ori firesc ar fi trebuit să se înceapă cu reorganizarea instituțiilor și depolitizarea acestora. Ar fi trebuit să se vină cu un proiect de lege clar, prin care să se stabilească de o manieră transparentă care sunt șefii de instituții care vin și pleacă odată cu guvernul. Apoi este nevoie de concursuri corecte pentru ocuparea posturilor de conducere și abia după instalarea unor șefi competenți, neafiliați politic, se va putea vorbi și despre o evaluare corectă a angajaților pe funcții de execuție! Până atunci însă, va mai curge multă apă pe Dâmbovița…
Și pentru că tot a vorbit despre „înalte standarde de guvernanță corporativă”, mai bine ar îndrepta lucrurile înainte ca România să piardă sute de milioane de euro din PNRR, tocmai pentru neîndeplinirea jalonului și menținerea unor politruci la vârful companiilor de stat!