Cu fiecare zi pierdută în certuri și discuții sterile, politicienii , sau mai bine spus o bună parte dintre politicienii din „arcul pro-european” dovedesc neseriozitate și reconfirmă că n-au priceput nimic din mesajul transmis de electorat pe 24 noiembrie și reluat mai apoi pe 1 Decembrie. Au uitat deja că le-a trecut glonțul pe la ureche și numai intervenția oarecum discutabilă a Curții Constituționale ne-a ferit de un rezultat profund incompatibil cu valorile europene. A trecut însă și acel moment de panică și vedem astăzi liderii PSD, PNL, USR și UDMR incapabili să se înțeleagă.
Se pierde timp prețios și apar din nenorocire și primele semne în sensul că păpușarii încep iarăși jocurile pentru putere, pe cât de meschine, pe atât de dăunătoare României.
Încă din prima zi a săptămânii, reprezentanții celor patru partide care negociau formarea unei coaliții de guvernare aveau programată o întrevedere la Palatul Victoria, pentru ora 18:00. Pe surse, ședința fusese convocată pentru a se stabili ce ministere revin fiecărui partid, dar USR a spus „stop joc”, pe motiv că nu poate fi de acord „ca tot cetățenii plătitori de taxe să ducă greul deciziilor greșite luate de partidele care se întâlnesc de la ora 18:00 pentru a împărți funcții”. Prin urmare, negociatorii USR au boicotat discuțiile, transmițând că așteaptă „discuții despre buget și reforme și abia apoi despre împărțirea funcțiilor”!
Într-un comunicat de presă, USR a precizat că „a luat decizia, în Biroul Național, de a nu discuta împărțirea funcțiilor într-un nou guvern fără să existe un plan agreat care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat. USR consideră că importante sunt reformele care trebuie făcute de noul guvern, precum și un buget corect care să le susțină, nu împărțirea de funcții și portofolii.” Altfel spus, USR a luat-o bine înaintea celorlalți pe panta declarațiilor populiste, această mișcare fiind urmată de una și mai și!
În timp ce Vlad Voiculescu nu mai contenea cu criticile la adresa „statului obez, incapabil și complet dezinteresat să își servească cetățenii” și clama tăierea sinecurilor, eliminarea risipei, reforma instituțiilor publice pentru a servi cu adevărat cetăţenii”, primarul Capitalei și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2025.
Mesajul a fost pe același calapod, Nicușor Dan spunând că România se află în cel mai dificil moment de după Revoluție: „Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”. După succesul zdrobitor de la alegerile locale și validarea referendumului pe care l-a inițiat pentru București, este clar că Nicușor Dan se simte pe val și ar putea câștiga în fața lui Călin Georgescu sau altui „suveranist”. Bine consiliat, a declarat că va candida independent și că este deschis la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea candidaturii sale.
Odată pasul făcut, două lucruri sunt clare: Elena Lasconi se va întoarce la Primăria Câmpulung iar sarcina PNL și PSD privind desemnarea unui candidat pentru alegerile prezidențiale a devenit infinit mai dificilă, mai ales că Ilie Bolojan a declinat anticipat o asemenea nominalizare. Intrarea brutală am putea spune a lui Nicușor Dan reconfigurează lupta pentru Palatul Cotroceni iar mesajul cu care vine nu prea lasă loc de manevre: moment de cumpănă pentru România, cel mai dificil după Revoluție, s-a mințit prea mult, politicienii se prefac doar că rezolvă problemele românilor, nevoia de schimbare fundamentală a răspunsului statului la nevoile cetățenilor, corupția și lupta celor care apără interesul public cu cei care apără interesul de gașcă!
Plus o întrebare autoservită, cu răspunsul la pachet: De ce vin cu această propunere când bucureștenii mi-au dat încrederea la alegerile locale și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București dacă România nu o duce bine.