Marionetele numite politic la Curtea Constituțională au respins sesizarea USR și a Partidului Forța Dreptei privitoare la legea prin care se majorează salariile primarilor. Decizia are în mod evident o componentă politică și vine în contextul în care ne aflăm în anul premergător alegerilor europarlamentare, locale, generale și prezidențiale. Prin urmare, primarii vor fi motivați cu o creștere a indemnizațiilor cu aproximativ 2.000 de lei.
De precizat este că bani mai mulți ar urma să primească și personalul din administrațiile locale, pentru că salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean. Prin urmare vor crește veniturile celor peste 450000 de funcționari din administrația publică locală, deși legea a fost aprobată cu încălcarea unor principii clare, cum este acela al sustenabilității financiare. Nu numai că nu a fost indicată resursa pentru finanțarea acestor uriașe creșteri salariale dar , ținând cont de rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor, este clar ca lumina zilei că cel puțin 2000 de primării nu sunt altceva decât un soi de case de binefacere pentru aleși și salariați.
Ca să nu mai spunem că, din motive politice, sunt ținute în viață, absolut artificial, câteva sute de unități administrativ -teritoriale unde veniturile la bugetul local sunt de câteva ori mai mici comparativ cu cheltuielile de funcționare a primăriilor. Și venim aici cu exemple de notorietate:
Primăria Godeanu, Mehedinți, are venituri lunare de nici 10.000 de euro și cheltuieli de peste 6 ori mai mari. Are numai 500 de locuitori iar administrația publică presupune cheltuieli anuale de 775000 de euro! Enorm de mult!
A doua cea mai săracă localitate este deja cunoscuta comună Bătrâna (Hunedoara). Are doar 88 de locuitori, potrivit Recensămîntului din 2022. Venituri proprii are puțin sub 10.000 de euro lunar iar cheltuielile sunt de 300.000 de euro anual. Iar asemenea exemple sunt cu nemiluita.
Cui folosește perpetuarea acestor adevărate anomalii administrative? Păi cu siguranță politicienilor și nu celor care așteaptă eficiență, respect și operativitate din partea funcționarilor publici cărora tocmai li se măresc salariile!
Potrivit datelor centralizate la RPL, 96% din primăriile din România au cheltuielile totale mai mari decât veniturile. Sau mai exact, 3059 din cele 3185 de localități sunt pe minus cu banii, depinzând de ceea ce primesc de la Bugetul de Stat.
În aceste condiții, este nu numai de bun simț dar chiar obligatorie reluarea unei dezbateri serioase cu privire la comasarea localităților mici. O discuție privind o reorganizarea administrativă ar trebui pusă cu toată seriozitatea pe tapet, mai ales că în jur de 40 de orașe și tot atâtea municipii nu mai îndeplinesc din punct de vedere formal condițiile pentru a mai fi astfel denumite iar sute de comune sunt atât de depopulate că li se potrivește mai degrabă statutul de „cătune”!