miercuri , 21 octombrie 2020
STIRI PE SCURT
Circulație restricționată, mâine 21 octombrie, pe DN 71 Fieni-SinaiaComuna Butimanu scapă de carantină, deocamdatăDâmbovița: Indicele ratei de infectare în ultimele 14 zile a coborât la 1,51 la mieInspectorii de muncă-responsabilități suplimentare de la intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2020Criza COVID-19: 3400 de cazuri confirmate la 29400 de testeLocotenentul jandarm Stan Silviu, locul al III-lea la “Cupa României la tir cu arcul”Contract de lucrări pentru ultimul lot al celui celui mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii rutiere din jAlexandru Oprea și Iulian Vladu- tandemul cu care PMP Dâmbovița forțează un rezultat bun la parlamentareJandarm dâmbovițean vindecat de COVID-19, donator de plasmă pentru pacienții cu forme severe de boalăLista actualizată a școlilor, liceelor și grădinițelor încadrate în scenariul III-roșuACȚIUNEA TRUCK&BUS: Nereguli constatete la unul din patru vehicule controlate!CRIZANTEMA DE AUR – EDIȚIA 2020 SE DESFĂȘOARĂ CU RESPECTAREA RESTRICȚIILOR IMPUSE PE FONDUL CRIZEI MEDICALEBărbat strivit de un mal de pământ la CojascaCu peste zece cazuri de infectare la mia de locuitori de la debutul crizei, Dâmbovița se numără printre județele roDâmbovița: 283 de locuri de muncă disponibile în această săptămână2466 cazuri noi de infectare cu COVID-19 la puțin peste 8000 de teste efectuateAutoturism făcut scrum în parcarea unui supermarketPrimele zile cu vreme rea, primele probleme:Turiști rătăciți în munții Bucegi“Moștenirea Văcăreștilor”-termen prelungit pentru înscrierea în concursLuna națională a informării despre alimentație
Home / SOCIETATE / O cruntă batjocorire a libertății religioase! Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor!

O cruntă batjocorire a libertății religioase! Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor!

Firesc după anunțarea unor decizii fără precedent, Nu a întârziat reacția Patriarhiei vizavi de interzicerea pelerinajelor : Măsurile cu impact public nu trebuie să ducă la limitarea libertății religioase; Bisericile sunt spaţii ale decenţei !

“Măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și bunăvoință, astfel încât ele să nu ducă la afectarea unor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea societății românești, afirmă Patriarhia Română. “Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.

Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.

Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, a transmis Patriarhia, într-un comunicat de presă.

În același context, mult mai vehement, pe alocuri  critic a fost mesajul Părintelui Vicar Ionuț Ghibanu, întărit, cum ne-a obișnuit, cu argumente solide:

 

O cruntă batjocorire a libertății religioase! Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor!

 

 Interzicerea organizării și desfășurării de procesiuni religioase în spații deschise, precum și staționarea în apropierea lăcașelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situații de urgență din Municipiul București, ce, cu siguranță, se va extinde și la nivelul unor județe. La aceasta se adaugă și declarația domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioșii din aceeași localitate.

După ce două luni, credincioșii nu au avut voie să meargă în biserici și în cimitire, iată că noi măsuri cu vădită tentă antireligioasă sunt adoptate rapid. Ceea ce guvernanții de astăzi de la noi fac este tocmai să limiteze unul dintre drepturile fundamentale ale oricărei societăți civilizate și democratice și anume libertatea religioasă.

Ne-am văzut cu toți credincioșii, în primăvară, în situația de a ni se limita abuziv, inutil și anormal drepturile religioase, sub pretextul total fals al luptei cu noua pandemie. În același timp, accesul în supermarketuri nu a fost sub nicio formă îngrădit, ba mai mult, acolo nu a existat niciodată vreun focar de infecție. De ce ar exista în biserici sau la manifestări religioase unde în mod cert merg mai puțini oameni?

Să nu uităm organizarea exemplară de către Biserică a sărbătorilor religioase și a slujbelor cu respectarea strictă și total riguroasă a normelor sanitare! Vă mai amintiți de sărbătoarea Sf. Ier. Nifon de la Târgoviște de la 11 august anul acesta? Țineți minte ce bine a fost organizată? 

 O adevărată lecție dată autorităților, iar spre rușinea unora, de frică să nu se întâmple cumva ceva, nu au venit! Și în țară, la toate manifestările religioase, nu a fost nicio problemă, dar autoritățile văd probleme acolo unde nu sunt.

  Iată că, din păcate, acești responsabili consideră că manifestarea libertății religioase constituie o problemă pentru lupta cu noul coronavirus, deși la petrecerile și întrunirile lor, unde mai mereu nu au respectat nicio măsură sanitară de ei înșiși impusă, ne-au arătat un dispreț teribil față de orice norme!

Tot astfel de voci  spun că vom avea manifestări de pandemie asimptomatică tocmai între sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva și cea a Sf. Cuv. Dumitru din Basarabi și apoi între Crăciun și Sf. Ion, adică își pregătesc terenul să ne interzică sau să limiteze libertatea de manifestare religioasă.

Vă dați seama, se adeveresc cuvintele procurorului general al SUA, domnul William Barr, care a afirmat că unii vor dori să se folosească de acest pretext legat de lupta contra pandemiei pentru limitarea libertății religioase. Asta vedem! Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor.

Dar, eu stau și mă întreb, oare aceștia nu își dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateți joc de noi credincioșii? Câtă răbdare credeți că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios?

Am văzut reacția Patriarhiei Române, însă trebuie să avem reacții și din partea celorlalte culte religioase din România!

Chiar permitem această încălcare flagrantă a libertății religioase?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *