Președintele PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a reafirmat astăzi că Planul Național de Redresare și Reziliență nu este altceva decât o „gogoașă” care a fost numai bună de servit opiniei publice în campania electoral. Un Program care nu mai este de 80 de miliarde de euro ci numai de 31 și care nici până la această dată nu a fost prezentat decidenților din structurile finanțatoare comunitare. Întrucât programul nu a fost încă negociat, șeful administrației publice județene a cerut public ministrului Fondurilor Europene, Mihai Ghinea și premierului Florin Cîțu să revizuiască acest program de redresare ținând cont de necesitățile la nivel local iar consiliile județene să fie în măsură să acceseze direct fondurile europene destinate sănătății, infrastructurii rutiere sau protejării mediului.
„O gogoaşă electorală pe care au aruncat-o cei din coaliţia de guvernare se referă la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Anul trecut, în campania electorală, şi vreau să le mulţumesc pentru sinceritate celor din Guvernul României, în primul rând domnului prim ministru Cîţu, când a fost sincer, acum două luni de zile, şi a spus românilor că- anul trecut a fost un program electoral şi anul acesta avem un program guvernamental- şi nu bate casa cu masa. Cred că a fost prima declaraţie sinceră a domnului prim ministru, faţă de atunci când mergea în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis şi spunea românilor că vom avea pentru România, din partea UE, 80 de miliarde de euro. Am ieşit public, şi la Dâmboviţa, şi în Bucureşti, şi am spus peste tot, împreună cu colegii mei de la nivel naţional, după ce am stat de vorbă cu membrii Comisiei Europene, că au minţit românii. Anul trecut spuneau că avem alocată suma de 80 miliarde de euro pentru Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. După alegerile parlamentare, din 6 decembrie, au venit în faţa românilor cu un PNRR de 31 de miliarde de euro, deci cu un minus de 50 de miliarde de euro, dar nici până astăzi nu au venit cu o explicaţie de ce nu tragem banii pe care i-au promis românilor. Astăzi vă dau o veste proastă, acest PNRR nu a fost înaintat Comisiei Europene de către Guvernul României.”
Președintele Corneliu Ștefan a scos în evidență și faptul că administrația publică județeană a depus pentru finanțare prin PNRR 37 de fișe de proiect , la care se adaugă 260 de fișe de proiect depusw de primarii dâmbovițeni: “Legat de PNRR, numai în judeţul Dâmboviţa, împreună cu toţi primarii din judeţ, pentru că noi nu facem administraţie pe culori politice, aşa suntem noi cei din PSD, şi am demonstrat acest lucru chiar şi la buget, numai CJD a depus 37 de fişe de proiect, iar la nivel de judeţ avem peste 260 de fişe de proiecte depuse pentru acest PNRR. Fac un apel în primul rând către primul ministru Cîţu, dar şi către ministrul Fondurilor Europene şi nu în ultimul rând către liderii coaliţiei să se uite mai atent asupra acestui Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să nu mai excludă consiliile judeţene din acest plan naţional de redresare şi rezilienţă. Astăzi, la propunerea domnului Ghinea, consiliile judeţene sunt excluse, nu sunt eligibile pe acest PNRR, dar dacă, dânsul nu ştie, de la nivelul funcţiei de ministru pe care o are, vreau să-i aduc aminte că spitalele judeţene sunt în subordinea consiliilor judeţene şi avem axe de sănătate pe PNRR şi nu putem să accesăm bani europeni pentru extinderea spitalelor sau pentru spitale noi, drumurile judeţene sau drumurile interregionale care fac legătura între două judeţe, eligibile pe acest PNRR, sunt în subordinea consiliilor judeţene şi domnul Ghinea a scos consiliile judeţene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Nu în ultimul rând proiectele mari de infrastructură şi proiectele pe axa de mediu se pot finanţa doar prin consiliile judeţene din România. Fac un apel la domnul Ghinea şi la domnul prim ministru să reintroducă consiliile judeţene în acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă”- a declarat președintele Consiliului Județean , Corneliu Ștefan.