joi , 20 februarie 2020
Home / INFO NAȚIONAL / O propunere salutară

O propunere salutară

Indiferent ce se spune la modul oficial, creşterea, asta însemnând dublarea şi chiar triplarea salariilor medicilor şi asistenţilor medicali nu a produs efectele scontate decât în mică măsură. Medicii buni tot pleacă din ţară, la fel şi cadrele medii, pentru că, la fel ca în oricare alt domeniu de activitate, “trai pe vătrai” e doar la stat. Bani cu nemiluita, raportat la nivelul serviciilor medicale, se plătesc doar în unităţile spitaliceşti publice, unde au crescut implicit şpăgile şi aroganţa unora, mai puţin calitatea actului medical. Cu zece lei nu mai este mulţumită nici femeia de serviciu care schimbă lenjeria prin saloane iar multe asistente se lasă greu chiar la atenţii de la 50 de lei în sus. De’ şpaga pentru un post de infirmieră într-un spital public a ajuns la 7-8000 de euro. Plus o mie şi una de alte efecte, cel mai grav resimţit fiind creşterea ponderii cheltuielilor de personal în bugetele spitalelor, în detrimentul asigurării cu medicamente şi alte consumabile ori a calităţii hranei pacienţilor şi condiţiilor de tratament.

​Cam aşa se prezintă, în linii mari, situaţia, la momentul unei propuneri ieşite din comun la câtă hoţie este în ţara asta. A vorbit noul ministru al Sănătăţii, chirurgul Victor Costache, de posibilitatea ca angajații din spitale care primesc șpagă să  rămână fără contracte de muncă. “Nu cred că există o soluţie magică, dar trebuie să ieşim din zodia şpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienţi, ştiţi bine că unul dintre clişeele şpăgii este că nu îi poţi opri pe pacienţi să dea plicuri. Fals!”, a declarat  Victor Costache, cu precizarea că este unul dintre profesioniştii nealteraţi de sistem.

Victor Costache este de profesie medic chirurg și a profesat în ultimii aproape 20 de ani exclusiv în afara țării și într-o clinică privată din Sibiu, nu și în spitale publice din România.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *