Mihai Tudose, fost premier, în prezent europarlamentar PSD dar ales pe lista Pro România, după ce a fost îndepărtat temporar din partid de clica Dragnea-Dăncilă, este primul politician care a vorbit franc în acest început de an electoral, de o temă ocolită până acum, din populism, de mai toți liderii politici. Cel despre care se spune că va deschide lista social-democrată pentru viitorul Parlament european a vorbit într-un interviu despre necesitatea modificării Constituţiei, din multe puncte de vedere ambiguă și perimată. Bun vorbitor, Mihai Tudose, care va rămâne în memoria brăilenilor măcar pentru podul cu care i-a pricopsit, a venit și cu un exemplu, un argument în sensul că, aberant, actuala Constituţie precizează că România este o ţară în curs de aderare la UE.
Sigur, un asemenea demers nu se face peste noapte, este nevoie de o majoritate confortabilă și stabilă și mai ales de multă voință politică. A vorbit Mihai Tudose despre adaptarea Constituţiei la noile realităţi şi a susținut că trebuie prevederi clare inclusiv în ceea ce priveşte alegerile.
Începând de la modul de a organiza alegerile şi data acestora. Va trebui stabilit dacă România ar trebui să rămână republică semi-prezidenţială sau să devină parlamentară, plus alte modificări mult mai importante, de mare impact dar absolut necesare. Vorbim despre prevederi constituționale clare care să permită eliminarea inechităților, cum sunt inclusiv pensiile speciale dar și despre necesitatea asigurării pârghiilor constituționale pentru reforma administrativ teritorială.
Pentru că România nu-și mai poate permite actualul sistem, perimat și ineficient, cu patruzeci de județe și tot atâtea structuri teritoriale ale ministerelor, cum nu-și mai permite nici funcționarea a peste 3500 de primării, din care mai puțin de jumătate se susțin financiar. Banii trebuie să meargă pentru dezvoltare, pentru susținerea sistemelor de Sănătate și Educație și nu pentru plata a sute de mii de salarii pentru tăietori de frunză la câini, prin primării de cătune ori direcții și servicii total ineficiente.
Ar fi un pas spre normalitate și o societate sănătoasă, care să se concretizeze nu peste noapte ci la un an sau doi după alegeri. Cu condiția ca modificarea Constituției să fie bine pregătită, inclusiv sub aspectul informării populației. O populație , să recunoaștem, greu de urnit după ce a fost atâția ani amăgită și mințită la greu!