Bunicii care își îngrijesc nepoții ar putea primi o indemnizație lunară de 650 de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat, tacit, de Senat. Inițiatorii acestei inedite, în acelaşi timp uluitoare pomeni electorale, au motivat că un copil este mai bine crescut de un membru al familiei. Fără să fie cine ştie ce experţi, în mod sigur iniţiatorii au urmărit , primordial, un câştig în plan electoral şi mare mirare ca aberaţia să nu treacă şi de forul decizional, care este Camera Deputaților.
Ca o culme a populismului, bunicii (de ce nu şi unchii ori mătuşile ?) ar primi cei 650 de lei indemnizaţie în condițiile în care vor putea prezenta documente care să ateste faptul că se află în relaţii bune cu nepotul şi că părinţii copilului şi-au dat acordul. Un fel de scrisori de bună purtare din partea copiilor care, la rândul lor, obligatoriu să aibă loc de muncă.
Proiectul arată că sunt luate în considerare şi situaţiile în care mamele revin la serviciu înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani, în care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului. Dar, habarnişti cum sunt , parlamentarii cărora le-a dat prin minte o asemenea inepţie par să nu fi auzit de acel stimulent de reinserţie, care se alocă în asemenea situaţii de aproape 15 ani de zile. În plus, pentru orice om normal la cap, într-o ţară în care Asistenţa Socială, Sănătatea şi Sistemul de Pensii funcţionează pe principiul solidarităţii, este aberant ca revenirea mai devreme în câmpul muncii să fie stimulată şi prin …terţi.
Cum spuneam, iniţiatorii proiectului consideră că e o alegere mult mai bună ca un copil să fie crescut de un membru al familiei, decât la creşă dar s-au gândit oare că îi discriminează pe tinerii părinţi care nu mai au părinţi ori locuiesc la mare distanţă de aceştia? Au habar de programele de construire de creşe şi de grădiniţe ori despre faptul că un copil- şi asta o spun specialiştii şi nu câţiva politruci- dezvoltă mai rapid şi mai multe abilităţi în comunitate, îndrumaţi de educatori de profesie ? S-au gândit că îngrijirea unui copil de vârstă fragedă nu se limitează la hrană şi schimbarea scutecelor?
Oricum, această nouă pomană vine parcă în completare, după ce sute de mii de “copii”, din gaşca celor şmecheri, ajunşi pe la 50-60 de ani, unii chiar pensionari, s-au aranjat să fie plătiţi de la bugetul de stat, parte de primării, ca asistenţi personali ai părinţilor. Adică primesc nesimţiţii bani să abă grijă de proprii părinţi, handicapaţi cu acte-n regulă, în realitate suferind doar de bătrâneţe, de parcă altfel i-ar lăsa să crape în drum, de frig, de foame ori de sete. Adică nu era suficientă acea stare anormală, ca statul să plătească, din banii celorlalţi , evident, escrocii care fac pe asistenţii personali ai părinţilor. Câţiva tâmpiţi s-au gândit că pomana ar merge şi în sens invers, adică bunicii să fie plăţiţi să-şi ajute copii să crească nepoţii. Şi se mai întreabă unii de ce jumătate din tineri, din nenorocire şi cei mai buni, sunt cu gândul numai la plecarea din o aşa ţară anormală.
Oare s-au tâmpit cu toţii ?
162
postarea anterioară