Câteva mii de voluntari, organizaţi de lideri ad-hoc pricepuţi, ajută benevol persoanele care le solicită sprijinul. În cele mai multe cazuri fac cumpărături ori alte comisioane, în special pentru vârstnici, fără să ceară un sfanţ pentru asta. Modeşti, rămân doar nişte anonimi care fac fapte bune, atât cât pot, subliniem, fără pretenţia de a-i ridica cineva în slăvi. Se poate vorbi chiar despre o adevărată campanie, intitulată “Cumpărături la uşa ta”, cu zero taxă, care capătă amploare în oraşe precum Cluj, Sibiu, Timişoara, Făgăraş.
Pe de altă parte, într-un efort material şi logistic pe zi ce trece mai consistent şi un gest de solidaritate uluitor, tot mai multe companii, mai mici sau mai mari, fac donaţii, se organizează şi cumpără materialele de care este stringentă nevoie în spitale ori adăposturile pentru cei aflaţi în carantină. Şi avem aici aceeaşi modestie şi decenţă. Nu se bate nimeni cu cărămida în piept pentru ceea ce face ori pentru cât dă. Avem , la fel ca în cazul tinerilor de care vorbeam la început, dovada că omenia n-a pierit la români.
Necazul mare este că alţii, deloc puţini, sunt capabili să răspundă la asemenea gesturi doar cu nesimţ. Sunt nesimţiţii care rup cărucioarele din magazine de atâtea baxuri de zahăr, ulei, mălai ori făină. Care au golit rafturile de paste făinoase ori conserve dar s-au ferit de săpun şi pasta de dinţi. Avem apoi zoaia societăţii, genul de oportunişti care se pozează cu primăria pe care visează să o conducă pe fundal şi latră că vor să ajute…
Şi pentru că punem în balanţă binele cu răii, nu uităm de medicii care îşi fac datoria. Sigur, pentru asta sunt plătiţi şi încă bine raportat la alte categorii socio-profesionale, dar sunt doctori şi asistenţi care manifestă un devotament ieşit din comun. Ei trebuie aplaudaţi şi respectaţi. Avem însă şi gaşca de la “Colentina”. Nu mai puţin de 26 de jigodii care au intrat brusc în concedii medicale, de frică să nu se molipsească. Ce jurământul lui Hippocrates? Un moft, mai bine stau acasă pe 85% din salariile pe care nu le merită! Sunt aceeaşi cu şpăgarii care au făcut breasla de râs şi care n-au nicio tragere de inimă să-şi facă datoria, mai ales când asta ar implica să intre în contact cu pacienţii infectaţi cu Covid-19.
Totuşi, chiar dacă “meciul” este abia la început şi nesimţiţii sunt în superioritate numerică, noi credem că bunul simţ şi civilizaţia vor învinge. Că omenia va bate nesimţirea şi că acest popor va ieşi mai bun, mai bogat în virtuţi şi în oameni după această grea cumpănă.
Omenia bate nesimţirea
157