Experţi ai Comisiei Europeane au avertizat că , în locul efectelor scontate de iniţiator, în speţă Guvernul României, OUG 114/2018 -“ordonanța lăcomiei”- cum este cunoscută publicului, a generat un potenţial impact negativ asupra creditelor și asupra deciziei de investiții în România:”Ordonanța de urgență 114/2018, introdusă de Guvern între Crăciun și Revelion, anul trecut, care prevede măsuri asupra băncilor și companiilor energetice, constituie un risc în prognoza economică pentru România, având potențiale efecte negative asupra creditării și asupra deciziilor de investiții în țară.”- este avertismentul Comisiei Europene, în Prognoza economică de iarnă. De asemenea, estimarea Comisiei Europene de creștere economică a României pe anul 2019 este mult mai pesimistă decât creșterea pe care se bazează guvernul în fundamentarea proiectului de buget pe anul 2019.
„Pe lângă un potențial impact negativ asupra creditelor, impactul ordonanței de urgență din decembrie ar putea avea un efect mult mai larg. De exemplu, creșterea semnificativă a imprevizibilității mediului de afaceri din România poate avea un impact negativ asupra deciziilor de investiții. Evoluția investițiilor în 2019 va depinde în mare măsură de impactul politicilor introduse în decembrie 2018 asupra sectoarelor bancar, energetic și de telecomunicații.”
Pe anul 2019, Comisia prognozează o creștere economică a României de 3,8%, mult sub estimarea de 5,5% pe care Ministerul Finanțelor a fundamentat proiectul de buget pe anul 2019.De asemenea, scumpirile vor continua și anul acesta, inflația fiind estimată la 3,3%.
Mult mai direct a fost mesajul dat chiar la Bucureşti de președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum. Acesta a avertizat că mai multe companii germane iau în calcul plecarea din România, din cauza lipsei de predictibilitate şi în urma deselor modificări legislative, respectiv a ordonanțelor date de guvernul român, care pun mediul de afaceri german în fața unei serioase provocări.