Sunt câteva zile de când precipitațiile de dimensiuni biblice, revărsate peste estul României, au făcut prăpăd în mai multe județe, cel mai crunt lovit fiind Galațiul. Imagini apocaliptice au împânzit internetul și toate canalele TV: localități întregi sub ape, case puse la pământ, mii de oameni pe drumuri distruse și acestea de viituri iar o magistrală de cale ferată arată mai rău decât după bombardament. Mai presus de toate, imposibil de zugrăvit în cuvinte, este durerea de pe chipurile celor neajutorați, care mai au speranță doar la Bunul Dumnezeu și poate în ajutorul semenilor.
Dureros este că în urma viiturilor și inundațiilor devastatoare provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris, au murit oameni, peste 5.000 de locuințe au fost afectate , la care se adaugă drumuri și poduri distruse, rețele de utilități afectate, la un loc însemnând pagube de ordinul miliardelor.
Ministerul Administrației și Internelor instituie starea de alertă la nivelul județelor Galați și Vaslui, pas obligatoriu pentru a se putea accelera urgentarea ajutoarelor, de la apă și hrană , ulterior la materiale de construcție și tot ce se mai poate.
Guvernul a aprobat încă de luni o primă tranșă de ajutoare de urgență de 100 de milioane de lei, pentru sprijinirea a aproximativ 6.500 de familii și persoane singure care se află în situații de necesitate cauzate de inundații, alunecări de teren și alte fenomene meteorologice deosebite produse recent în țară.
Prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. Copiii din comunele afectate trebuie ajutați să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. Urmează să fie amenajate patru școli modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine cât de cât la normal. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei iar, iar familiile celor decedați un ajutor suplimentar de 10 mii de lei.
Acum, după trecerea urgiei și a primului val de emoție, câteva lucruri pot fi judecate la rece. Autoritățile centrale s-au mișcat repede și destul de eficient dacă ținem cont că a plouat de trei ori mai mult de la precedentele inundații, care au lovit aceleași zone în 2013.
Sunt totuși niște semne de întrebare! Astfel, măsurile preventive au lipsit iar răspunsul premierului, în sensul că nu a avut nicio informare prealabilă cu privire le efectele potențiale ale trecerii ciclonului, implică automat sancțiuni pentru cei care nu și-au făcut datoria!
Vorbind de prevenție, aflăm că aceleași zone au mai fost inundate de două ori din 2000 încoace, ultima dată cu 11 ani în urmă. Deci se știa despre aceste riscuri și nimeni dintre decidenți și responsabili n-a făcut nimic! Nu s-au ridicat diguri, albiile pâraielor au fost lăsate să se colmateze iar de alte lucrări cu scop defensiv, în genul plantării de perdele forestiere, nici pomeneală! Nu s-a făcut nimic din ce s-a promis cu 11 ani în urmă!
Este de neiertat și faptul că oamenii n-au fost îndrumați să încheie acele PAD-uri, polițele de asigurare împotriva dezastrelor- cutremure, alunecări de teren și inundații! Există niște obligații legale în acest sens dar, aproape sigur, nimeni nu va da cu subsemnatul! Altfel s-ar fi prezentat situația pentru multe sute de familii care n-ar mai fi stat doar cu mâna întinsă la mila statului! În absența acestor polițe, situația este sumbră! Potrivit datelor transmise de Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor, în Galați doar una din cinci case era asigurată la sfârșitul lunii august, în timp ce în județul Vaslui erau asigurate mai puțin de 13% din totalul locuințelor din județ!
Și încă ceva! Începe să deranjeze enorm, nu spunem încă „să scârbească”- apetența unor responsabili guvernamentali de a merge prin noroaie, de a plânge de mila sinistraților! Nu asta este treaba lor. A fost suficient că au fost acolo premierul și ministrul de Interne! Ceilalți, nefiind cine știe ce experți, n-aveau ce căuta! Suntem însă în an electoral și mulți au obrazul mai gros decât talpa bocancului!
Nu mai dăm nume, îi vede toată țara cum se acoperă de ridicol, pe modelul brevetat de Victor Ponta și penalul Liviu Dragnea, trași cu barca de pompieri în aprilie 2014, în localitatea Beiu, județul Teleorman, unde au vizitat mai multe zone inundate și au mimat discuții cu oamenii. Plus remarca premierului de atunci, care s-a adresat ministrului Doina Pana spunând: „Tu ce faci, fa, Doina, aici? Aveai chef de niște inundații?”
Iată că asemenea situații ridicole se repetă, la fel ca inundațiile, fără ca cineva să învețe sau să facă ceva pentru a fi evitate pe viitor!