La propunerea președintelui Marcel Ciolacu conducerea PSD a stabilit ca parlamentarii social-democraţi să voteze împotriva învestirii Cabinetului Ciucă în Legislativ:„Noi nu vom vota acest Guvern şi această propunere a noastră a trecut în Consiliul Politic cu unanimitate”, a anunţat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu, după şedinţa conducerii partidului. Social-democrații spun că guvernul minoritar, indiferent în ce componenţă ar fi, ”nu este o soluţie în acest moment”, preferând un guvern de specialiști, cu mandat limitat, până la organizarea de alegeri anticipate.
Cum nici USR și AUR nu vor să audă de un guvern minoritar, este evident că generalul Nicolae Ciucă nu-și va putea îndeplini misiunea politică.Nu va avea parte în demersul său nici măcar de toate voturile PNL, după ce 12 aleși au părăsit grupul parlamentar al partidului, alegând să meargă alături de Ludovic Orban. În fapt, dincolo la acest nou eșec al liberalilor, care au persistat fără noimă într-o strategie greșită, criza politică nu numai că se prelungește dar se și amplifică. Au apărut deja noi conotații și este tot mai consistent atacul la președintele Iohannis. Tonul l-a dat, cum era de așteptat, AUR, o formațiune politică ce și-a tras seva și identitatea mai mult din scandaluri. Fix pe 1 noiembrie, George Simion a anunțat inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis , prin strângerea de semnături în rândul parlamentarilor.
Ideea a fost prinsă din zbor de fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban, măcinat de ură și avid de răzbunare, care l-a criticat din nou în termeni duri pe președintele Klaus Iohannis, despre care spune că ”a luat-o razna complet” și ”se comportă ca un turist străin care se află în România”. A mai susținut Orban că una dintre ieşirile din criza politică actuală ar fi dizolvarea Parlamentului, care duce către alegeri anticipate, iar a doua soluţie, suspendarea preşedintelui, dacă nu va proceda în acest fel.
O variantă care, cu siguranță, va câștiga rapid și alți susținători dornici să termine mai repede cu PNL și cu președintele Iohannis, chiar dacă procedura este totuși destul de anevoioasă, presupunând perpetuarea instabilității politice, cu consecințe economice și sociale grave pentru țară.