Cu unanimitate de voturi și cu amendamente, la Camera Deputaților a trecut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 30/2020, pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Concret, proiectul prevede acordarea de zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Potrivit unui amendament măsura rămâne în vigoare până la sfârșitul anului școlar.
Pot beneficia de aceste prevederi părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani (faţă de 18 ani, cum era prevăzut iniţial), înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ.
Legea nu se aplică în cazurile în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului sau celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.
Pentru a beneficia de zile libere, părintele interesat face o cerere la angajator. Această cerere nu este tipizată. Cererea este însoțită de o declarație pe popria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că nu beneficiază de zile libere.
Indemnizația pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, fără a depăși cât ar corespunde procentului de 75% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, corespunzător unei zile lucrate.Indemnizația este supusă impozitului pe venitul din salarii și contribuțiilor sociale obligatorii, conform Codului fiscal.
Foarte important: din fondul de garantare a creanțelor salariale, angajatorii pot cere doar decontarea sumei reprezentând indemnizația netă, efectiv plătită către părinte. Practic, angajatorii suportă impozitul pe venit și asigurările sociale.