Acasă POLITIC Parlamentarii Pro România nu votează decretul de prelungire a stării de urgenţă

Parlamentarii Pro România nu votează decretul de prelungire a stării de urgenţă

de adrian

Astăzi, de  la ora 14:00, este programată  ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României, pe ordinea de zi fiind votul cu privind Decretul Prezidenţial nr. 240/14 aprilie, pentru  prelungirea stării de urgență pentru încă  30 de zile. În acest context, senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreşedinte Pro România, a declarat în cadrul unei conferințe de presă online că parlamentarii partidului  nu vor vota pentru prelungirea stării de urgență, prezentând și motivele pentru care Pro România a luat această decizie.
Senatorul consideră inacceptabil faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu s-a consultat cu partidele politice parlamentare  înainte de emiterea Decretului şi a argumentat  că, prin  motivarea prelungirii stării de urgență , președintele Iohannis și guvernul își recunosc practic  incapacitatea de a gestiona criza din sănătate, fără să mai vorbim de latura economică.
“Poziția noastră este aceeași de acum câteva zile, nu vom vota pentru prelungirea stării de urgență, vom fi probabil singurul partid care adoptă această decizie, dacă ne raportăm la declarațiile publice și la votul exprimat de reprezentanții celorlalte partide politice în comisiile de specialitate avizatoare ale proiectului de lege.
Câteva observații de fond:Președintele Klaus Werner Iohannis se dovedește incapabil de dialog politic pe tema stării de urgență. Consultarea reală cu partidele politice parlamentare era necesară. În ultimul an președintele a organizat mai multe consultări, de fiecare dată ele au fost formale și au urmărit doar impunerea punctului de vedere propriu. Domnul Iohannis a ales și de data aceasta soluția sfidării partidelor politice, ignorarea Parlamentului și a societății civile.Prelungirea stării de urgență se face cu votul PSD, care a cedat într-un fel unui tip de șantaj politic al președintelui României. Solicitările PSD din raportul întocmit de comisiile avizatoare nu au nicio valoare juridică, ele fac parte doar dintr-un joc de imagine pe care îl promovează acest partid. „Una fumăm și alta vorbim”, cam asta e poziția PSD.Ceea ce a făcut domnul Klaus Iohannis este un șantaj cu toate partidele, dacă nu votezi se trezesc unii să te acuze că ești criminal, că pui în pericol starea de sănătate a populației, dacă votezi ești complice la distrugerea economică a României pe termen mediu și lung.
Noi nu vom vota această prelungire a stării de urgență. Pro România este singurul partid politic care face opoziție reală și consistentă la actuala putere, nu am votat nici Guvernul 1, nici Guvernul 2 al lui Orban, nu am votat Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgență și nu votăm nici Decretul 240/2020 privind prelungirea stării de urgență.”
Ţuţuianu a comentat şi pe marginea conţinutului Decretului Avem de-a face cu un act administrativ cu caracter normativ a cărui nelegalitate p/14 aprilie, scoţând în evidenţă că Parlamentul a fost uzurpat în rolul său constituţional de putere legiuitoare şi că nu mai există control asupra guvernului:”Poate fi atacat la instanța de contencios administrativ, lucru pe care nu l-am spus doar eu, ci și nume importante ale științei dreptului românesc, pentru  că Decretul 240 încalcă dispoziții constituționale fundamentale. Prin acest Decret se resfrâng drepturi și libertăți fundamentale, se legiferează în domeniul justiției, președintele intervine în noi domenii de reglementare, cum ar fi starea civilă, funcționarea sistemului național de sănătate, derularea achizițiilor publice și chestiuni care privesc raporturile de muncă ale salariaților cu instituții publice, autorități publice sau cu societăți private .Președintele devine astăzi cel mai important jucător, prin încălcarea Constituției, el este și legiuitor, este și putere executivă și, iată, ia decizii și în domeniul care ține de puterea judecătorească. Este un lucru care ar trebui să îngrijoreze întreaga societate românească, care din păcate este foarte puțin sensibilă la ceea ce se cheamă democrație constituțională și stat de drept.”
 
 

You may also like

Lasă un Comentariu