În contextul apariției în apropiere de România a unei alte boli periculoase pentru animale (variola) și evoluției pestei ovinelor, fermierilor le sunt impuse mai multe interdicții la vânzarea de sub-produse obținute în urma sacrificărilor oilor.
Prin urmare, veterinarii avertizează ciobanii care participă cu produse tradiționale la târguri de toamnă, că nu au voie să vândă pastramă sau alte produse din care de oaie, dacă nu respectă etapele de producție și comercializare (abatorizare-procesare-comercializare). Adică fermierii nu au voie să taie animalele în ferme, ci doar la abator.
”Se interzice comercializarea produselor, subproduselor provenite de la specia ovină și caprină, inclusiv pastramă – obținute cu încălcarea legislației sanitar-veterinare, fără a se putea asigura trasabilitatea în toate etapele de producție și comercializare (abatorizare-procesare-comercializare). Organizatorii târgurilor au obligația să asigure branșarea la curent electric a vitrinelor în care sunt expuse la comercializare produsele de origine animală, pentru a putea asigura continuarea lanțului frigorific pentru menținerea temperaturilor impuse de producător”, se precizează intr-un comunicat.
În plus, orice mișcare a ovinelor și caprinelor pe teritoriul României este interzisă pe o perioadă de 30 zile iar mașinile depistate că transportă ilegal oi sau capre vor fi blocate de polițiști.
Sunt exceptate transporturile din exploataţii către abator, din exploataţii către centrele de colectare, din centrele de colectare către abator sau port și din exploataţia temporară către exploataţia de origine, cu condiţia carantinării la destinaţie, pentru cel puţin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.